Hrvatska i Francuska učvršćuju obrambenu suradnju

Nove obavijesti Vijesti

Danas, 6. svibnja 2024. godine, u slikovitoj gradskoj luci Splita, na palubi francuskog logističkog broda “Jacques Chevalier”, odvijao se svečani prijem koji je simbolizirao duboku povezanost i strateško partnerstvo između Republike Hrvatske i Francuske Republike. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane, Ivan Anušić, zajedno s visokim dužnosnicima Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Hrvatske ratne mornarice, bio je domaćin ovog prestižnog događaja.

Uzvanici su bili dočekani s počastima koje priliče važnosti ovog susreta. Među njima su se isticali veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj, Fabien Fieschi, viceadmiral Gilles Boidevezi, zapovjednika Sredozemne flote i kapetan logističkog broda BRF “Jacques Chevalier“ kapetan bojnog broda Pierre Ginefri i vojni izaslanik Francuske Republike pukovnik Amar Ouali.

Prijem je bio prilika da se istakne kontinuirano jačanje bilateralnih odnosa, posebice u svjetlu nedavnih obrambenih projekata poput nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i sustava protuzračne obrane Mistral. Ove inicijative ne samo da potvrđuju stratešku suradnju dviju država, već i naglašavaju dugogodišnju uspješnu vojnu suradnju, posebno u području ratnih mornarica.

Zajedničke aktivnosti, kao što su posjeti francuskih ratnih brodova hrvatskim lukama, zajedničke vježbe i razmjena iskustava u protuminskom ratovanju i mornaričkom pješaštvu, samo su neki od primjera kako ove dvije nacije rade ruku pod ruku u jačanju regionalne i globalne sigurnosti.

Posjet broda “Jacques Chevalier”, koji je dio nove generacije francuskih logističkih brodova i koji je ušao u službu u srpnju 2023. godine, dodatno je učvrstio ovu suradnju. Brod, koji je dio zračno-pomorske skupine predvođene nosačem aviona “Charles de Gaulle”, simbol je francuske tehnološke inovativnosti i vojne moći.

Ovaj događaj ne samo da odražava snažno partnerstvo između Hrvatske i Francuske, već i potvrđuje Split kao grad od strateške važnosti za Jadransko more i šire mediteransko područje. Kako se valovi plavetnila Jadrana spajaju s francuskim pomorskim ambicijama, tako se i dvije nacije povezuju u zajedničkom cilju – miru i stabilnosti.

Ivan Anušić, ministar obrane, izrazio je zadovoljstvo ovim susretom i naglasio važnost nastavka suradnje: “Ovo je još jedan korak naprijed u našem strateškom partnerstvu. Zajedno gradimo mostove suradnje koji su čvrsti kao i brodovi koji plove našim morima.”

Dok se sunce polako spuštalo nad splitsku luku, jasno je bilo da je ovaj prijem više od formalnosti – to je bio znak ujedinjenih snaga i zajedničke budućnosti dviju nacija koje dijele iste vrijednosti i viziju.

Izvor: MORH Foto: MORH/ T. Brandt

Odgovori