Hod za život okupio tisuće: Svaki život je važan

Nove obavijesti Vijesti

U subotu je Zagreb bio domaćin devete povorke “Hod za život”, koja je započela kod Hrvatskog narodnog kazališta (HNK). U povorci je bilo oko 15.000 sudionika, a građani koji su se okupili ispred HNK-a zauzeli su se za temeljno ljudsko pravo – poštovanje svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Povorka je prošla Frankopanskom i Ilicom, preko Trga bana Josipa Jelačića, sve do Zrinjevca. Sudionici su hodali za “zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji”. Kroz miroljubivi hod kroz Zagreb, radosno i uz pjesmu, poslali su važnu poruku da je svaki život važan.

Međutim, događaj nije prošao bez kontroverzi. Sanja Juras jedna od pionirki suvremenog hrvatskog LGBT aktivizma, danas koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, sa skupinom građana, pokušala je na agresivan način iskazati svoje drugačije stavove, ali ih je policija spriječila. Policija je izdala priopćenje u kojem je objasnila da su policijski službenici postupali prema manjoj grupi građana radi sprječavanja ometanja prethodno prijavljenog javnog okupljanja.

Organizatorica Željka Markić istaknula je poruke poput zaštite života nerođenog djeteta. Izrazila je očekivanje da će ova godina biti godina izmjene Zakona o pobačaju, starog 46 godina. Pozvala je znanost da se uključi u raspravu o novom zakonu i neistomišljenike da sjednu za stol i sučele mišljenja.

Hod za život” ove se godine održava tijekom svibnja, lipnja i rujna u 15 hrvatskih gradova, uključujući Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Sisak, Varaždin, Slavonski Brod, Vinkovci, Knin, Zadar, Ploče, Metković i Imotski, kao i dva nova grada – Sinj i Opuzen.

U Vinkovcima se Hod za život održava treći put, a organizatori su poručili da je svaki život važan – rođeni i nerođeni, bolestan i zdrav, mlad i star.

Odgovori