Hrvatska obilježava 33 godine od ključnog referenduma o neovisnosti

Domovinski rat Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Danas se obilježava 33. obljetnica povijesnog referenduma koji je utro put neovisnosti Republike Hrvatske. Na današnji dan 1991. godine, hrvatski građani izišli su na birališta kako bi odlučili o budućnosti svoje zemlje, postavljajući temelje za izgradnju suverene države.

Predsjednik dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma, pružajući građanima priliku da izraze svoju volju kroz dva pitanja. Prvo pitanje, simbolizirano plavim listićem, nudilo je viziju Hrvatske kao samostalne države;  Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?

Dok je drugo pitanje, na crvenom listiću, postavilo opciju ostanak u Jugoslaviji;

Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

Rezultati referenduma bili su jasni. Izašlo je 83,56 posto birača a Za neovisnost Hrvatske glasalo je 93,24% izašlih glasača, dok je opcija ostanak u Jugoslaviji dobila podršku od samo 4,15 % birača, dok je 1,18 % glasačkih listića bilo nevažeće ili prazno. Ovaj izraz volje građana bio je ključan za donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Hrvatski sabor usvojio 25. lipnja 1991. godine.

Obljetnica je prilika za prisjećanje na hrabrost i odlučnost hrvatskog naroda koji je stao iza svoje želje za samostalnošću. Također, podsjeća nas na važnost demokracije i prava svakog naroda da sam određuje svoju sudbinu.

Danas, 33 godine kasnije, Hrvatska stoji kao ponosna i neovisna država, članica Europske unije i NATO-a, snažno svjesna svoje prošlosti i s pogledom usmjerenim prema budućnosti.

Odgovori