Obilježena 79. godišnjica Bleiburga i Križnog puta

Drugi svjetski rat Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na zagrebačkom Mirogoju obilježena je 79. godišnjica Bleiburga i Križnog puta. Komemoracija je održana kod središnjeg križa, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na desetke tisuća vojnika i civila koji su ubijeni bez suđenja odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata.

U izaslanstvu Vlade na komemoraciji na Gradskom groblju Mirogoj bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar gospodarstva Ante Šušnjar.
 
U Vladinu izaslanstvu na svetoj misi u Maclju bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Počast žrtvama odala su izaslanstva Vlade i Sabora. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković osudio je komunistički režim zbog brutalnih ubojstava, istaknuvši da je zločin nad ratnim zarobljenicima bio primjer kako će se tadašnji pobjednici odnositi prema onima koji su poraženi i koji su imali drugačije političke stavove.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da je politika Vlade osuda svih totalitarnih režima – nacizma, fašizma, komunizma. Podsjetio je da se već godinama intenzivno traga za sudbinama ubijenih ljudi.

Misa posvećena obilježavanju 79. obljetnice Blajburške tragedije i Križnoga puta služena je u subotu u Spomen-crkvi Muke Isusove u Maclju u nazočnosti, te brojnih vjernika. Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski kazao je da su se vjernici okupili da bi odali počast žrtvama Blajburške tragedije i da mole za mir i oproštenje grijeha žrtava i grijeha ubojica.

U toj prigodi, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić je poručio: “I ove smo se godine poklonili žrtvama komunističkog režima, među kojima nisu bili samo vojnici nego i civili – žene, djeca i starci koji su svirepo ubijani nakon 15. svibnja 1945. godine. Bleiburška tragedija bolna je točka hrvatske povijesti, a samo istina može pomoći da žrtve i njihovi potomci imaju svoje činjenično i pravedno mjesto u ne tako davnoj povijesti. Naša je zadaća promicati istinu i njegovati uspomenu na žrtve”.

Zagreb, 18.05.2024. – Na groblju Mirogoj kod središnjeg križa održana je komemoracija u povodu 79. godišnjice bleiburške tragedije i Križnog puta. Na fotografiji izaslaslanstvo Vlade (Tomo Medved, Branko Baèiæ, Vili Beroš, Branko Hrg). foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Članovi Počasnog blajburškog voda vjeruju da će nakon nedavne sudske pobjede u Austriji kojom im je vraćeno vlasništvo nad zemljištem u Bleiburgu dobiti i preostale pravne bitke. Odavanje počasti žrtvama Bleiburga i križnog puta nastavlja se sutra. U Radimlji kod Stoca održat će se središnja komemoracija za stradale iz Bosne i Hercegovine, a misu će predvoditi biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić, nakon čega će biti položeni vijenci.

Također, danas se i u Austriji obilježila 79. godišnjica Bleiburške tragedije i Križnog puta. Podsjetimo, sud u Klagenfurtu u ožujku je zemljište na Bleiburškom polju vratio u vlasništvo Počasnog blajburškog voda, nakon čega je podnesena i žalba Ustavnom sudu Austrije u kojoj se traži poništenje rezolucije kojom se zabranjuje komemoracija na Bleiburgu.

Izvor: Vlada RH, MORH Foto: MORH

Odgovori