Hoće li u Osijeku Aleksandra nadmašiti Zagreb ?

Kultura Nove obavijesti Vijesti

Evo nam stigao i kraj ove teške 2023. godine, a kakva će nam biti ova nadolazeća, to ovisi o nama.

Aleksandra Prijović, nakon odrađenih pet Arena početkom prosinca,  najavila je novi koncert u Gradskom Vrtu u Osijeku, 13. 2., 14. 2. i 15. 2. 2024. Već 17.2. u Gradskom vrtu je koncert Tragom Olivera –  u spomen na Olivera Dragojevića, pjevača koji nikada nije zapjevao u zemlji koja je izvršila agrsiju na Hrvatsku i koja se radi toga, do danas, nije ispričala i zatražila oprost. A da li će Osijek nadmašiti Zagreb, vidjet ćemo!

Što to ima u Aleksandri da su Hrvati opsjednuti s njezinim koncertima .. radi li se samo o dobro i dugo planiranom PR-u ili je u pitanje nešto treće.. Ali svakako Hrvati kratko pamte.

Aleksandra Prijović, iako u Hrvatskoj voli reći da je iz Belog Manastira, živi u Srbiji, a voli reći da je u Srbiji njena otadžbina. Rođena je 22. rujna 1995. u Somboru, u Vojvodini, a odrasla u Belome Manastiru u Hrvatskoj gdje je živjela s majkom nakon rastave roditelja te u Bačkoj Topoli u Srbiji. Osnovnu školu je završila u Belom Manastiru a srednju ( Drugu srednju školu) završila samo tri razreda, dok četvrti nije završila, nego se odlučila na pjevačku karijeru. Kako navodi, Jednostavno, život me je odveo na drugu stranu.

Udala se za Filipa Živojinovića 21. lipnja 2018. u Beogradu. U braku su dobili sina Aleksandra 6.3.2019.

O čemu točno govore Aleksandrine ljubavne “pesme” ?

Njezine pjesme su Pop-folk žanr, koje uglavnom piše njezin suprug Filip, ne razlikuju se od ostalih Folk izvođača. Popularnost izvedbe tog glazbenog žanra je isključivo u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj . Pjesme su uglavnom “kafanske” što i tekstovi pjesme govore;

Od istoka do zapada
Mene tuga napada
Srce se zbog tebe raspada

Ja sam na korak do dna
I gubim tlo pod nogama
Opet si me srećo prodala

REF.
Tebi je život dao sve
A tebi i to malo je
Ljubavi za nas kasno je

I tako malo po malo
Sve je naše propalo
Ništa nam nije ostalo

Od zemlje pa do svemira
Sve me sada nervira
Duša mi je puna nemira

Nekad jedno ti i ja
Sad smo eto sveta dva
Opet si me srećo izdala

REF.
Tebi je život dao sve
A tebi i to malo je
Ljubavi za nas kasno je

I tako malo po malo
Sve je naše propalo
Ništa nam nije ostalo (x4)

Rekao bih da je to hit pjesma koju Aleksandra pjeva, a Hrvati prihvaćaju kao da se radi o nekom jedinstvenom, posebnom glazbeniku koji svojim glasom i pjesmom poistovjećuje sve nas .

Folk, kao inačica narodnjačke glazbe ranih devedesetih je moderniziran u Pop i turbo folk, riječi su ostale iste uz modernizirane stilove.

U empirijskom istraživanju, na splitskom uzorku 2008. godine stvoren je profil onih koji idu u narodnjačke klubove. Muška publika je uglavnom prepoznatljiva po svojoj odjeći, trapericama i pamučnoj majici i neizostavnim modnim detaljem – zlatnim lančićem i naušnicom. Žensku publiku karakterizira oskudna odjeća i naglašena šminka.

Da se posvetimo malo i njezinoj svekrvi Breni.

To je pravo pitanje za milion dolara!!  Aleksandrina mentorica Lepa Brena ima svoju povijest i za vrijeme dok su četničke horde ubijale, pljačkale, palile kuće Hrvata i protjerivali hrvatski narod. Kome je tada dolazila Brena i pjevala? I da li se ikada ispričala Hrvatima radi toga?

Lepa Brena 1992 godine obilazila je svoje “dečke” u Brčkom i Bjeljini, a sigurno nije došla radi mira, nego je došla podignuti moral svome narodu. Tada je poručila ” Bože pravde i mira za ovaj napaćeni narod”.

Druga obožavateljica četničkim postrojbi je Ceca, koja je također naglašavala ” Moj suprug ( Arkan) nema niti jednu izgubljenu bitku, a Srbi i Srbija ima. . . Moj suprug, Željko Ražjatović Arkan, da je živ, sigurno ne bi bio u Hagu, to odgovorno mogu da tvrdim”.

Odnos sa suočavanja s prošlošću je nešto što Hrvate uglavnom nije briga, pošto Hrvati imaju vrlo kratko pamćenje ili su postali vrlo sebični i bezosjećajni prema svom narodu i svojoj domovini.

Rat za mir koji je trajao do 1996 a on u stvari još traje, i trajat će dokle god ne iščitamo povijest, dokle god se mladi ne budu pravilno upoznali sa ratom kojeg su izazvali pobunjeni Srbi a Srbija izvršila agresiju. U školskim knjigama se ne govore su zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima.

Tako danas, umjesto da nam iz Srbije dolazi redovna uplata ratne štete, dolaze nam “mirotvorci” koji odnose u Srbiju milijune eura. Što je s našim glazbenicima, zar oni lošije pjevaju od Srpskih pjevača? Ne, dakako, ovdje se radi isključivo o dobro odrađenom PR-u, punjenjem jedne, pa otvaranjem druge dvorane fanova s čitavog Balkana pa i podijelim ulaznica, a pošto su Hrvati slabog pamćenja, onda i oni vole biti prisutni gdje je masa.

Malo da se podsjetimo kako je to bilo 1991. .. Dokumentarni film ” Logori” govori o zarobljenim Hrvatima koji su boravili u Srbiji, u koncentracijskim logorima, za koje Srbija i danas negira.

Dakle .. Srbi i dalje glume mirotvorce a Hrvati su Ustaše, jer vole Kunu, bijelo polje na grbu, pjevaju Čavoglave i navijaju za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Sve se zaboravlja, zaboravljaju se silne žrtve , ne govorim o hrvatskim vojnicima, nego o velikom broju mučki ubijenih civila koji su bili krivi samo zato što su bili Hrvati .

Moja pjesma i dalje svira uz tamburice a glasi ;

Iznad polja makova

Kaži gdje su ratnici,
gdje su davni snovi,
kaži gdje su grobovi,
da li znade tko.

Iznad polja makova,
blagi lahor piri,

zauvijek će živjeti,

hrvatski ratnici.

Da l’ ih cvijeće pokriva,
il’ divlja trava,
da l’ će bit’ još grobova,
kad će prestat’ to.

Kaži gdje su ratnici,
tko im ležaj sprema,
kaži gdje su grobovi,
da li znade tko.

Najbolji hrvatski tamburaši (ex Zlatni dukati)

Dakle .. vidimo se u veljači .. 17- tog .. na Oliveru !

Odgovori