Hoće li predsjednik Milanović prihvatiti kandidata kojeg je predložio Banozić za ravnatelja VSOA-e

Nove obavijesti Vijesti

Ministar obrane Mario Banožić u Gašincima na uručivanju ugovora o vojničkoj službi, komentirao je izbor ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), rekavši kako očekuje od predsjednika RH Zorana Milanovića da do 10. srpnja supotpiše odluku o imenovanju ravnatelja VSOA-e.

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu, tajnim službama upravljaju ravnatelji, a u slučaju njihove spriječenosti ili odsustva njihovi zamjenici. Ravnatelje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, pri čemu ravnatelja predlaže ministar obrane.

Kandidata kojega je Ministar obrane Mario Banožić predložio za novog ravnatelja VSOA-e, mogao bi biti general Mijo Validžić, po pisanju Jutarnjeg lista. Kandidata je supotpisao premijer Vlade RH Andrej Plenković, ali predsjednik RH Zoran Milanović nije zadovoljan tim izborom kandidata te za sada, ne želi dati svoj potpis.

Ako se predsjednik i premijer ne usuglase oko novog ravnatelja to bi od 10. srpnja Hrvatsku moglo dovesti u probleme, pošto ravnatelj je taj koji za mnoge stvari daje konačna dopuštenja ili zapovjedi i bez čijeg potpisa mnogi dokumenti ili postupci ne mogu u daljnju proceduru, pa je za očekivati da bi u kratkom roku mogli nastati veliki problemi u funkcioniranju VSOA-e i da će trpjeti njena učinkovitost. Pogotovo kad se uzme u obzir da je Hrvatska, zajedno s ostalim članicama NATO-a, de facto uključena u rat u Ukrajini vojno pomažući tu zemlju koju je prije više od godinu dana napala Rusija, a to su situacije u kojima vojnoobavještajni poslovi postaju još važniji nego u mirnodopsko vrijeme. Konstantno višegodišnje naoružavanje Srbije te nestabilnosti u BiH i na Kosovu koje se potencijalno mogu razviti i u oružane sukobe.

Iako ministar Banožić nije htio imenovati kandidata, opisao je njegove sposobnosti :

Kandidata nikada nisam komentirao, njegovo ime u javnosti, neću ga ni sada, ali ono što mogu komentirati to je, da je čovjek uistinu, s obzirom na svoje sposobnosti i kvalifikacije, zadaće koje je obavljao unutar sustava vojske je kvalitetan. Čovjeka koji je, s obzirom na izazove koji se očito još uvijek pojavljuju na sigurnosnoj agenciji i ima odgovor na koji način ne samo voditi sustav, nego rješavati probleme koji se evidentno nakupile sve ove godine., rekao je ministar Banožić, te je dodao kako predsjednik ne želi prihvatiti mandat unatoč tome što

Evidentno je i da predsjednik je taj koji ne želi prihvatiti kandidata, unatoč tome što riječ uistinu kvalitetnom čovjeku, čovjeku koji je nužno potreban za sustav. Ja očekujem da ovih 8 dana ipak. U razgovoru sa svojim savjetnicima shvatiti da je njegova Ustavna zadaća imenovati čovjeka i na taj način doprinijeti sigurnosti i Hrvatske vojske i njenih građana.

Predsjednik Milanović postupak za razrješenje ravnatelja VSOA-e  general-bojnika Ivice Kindera, pokrenuo u skladu s čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, a temeljem  izvješća Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u izvješću.”

Predsjednik Milanović do sada još nije komentirao svoje razlog nepotpisivanja Banožićevog kandidata za novog ravnatelj VSOA-e, ali rekao bih da njegova izjava od 28. lipnja ima veze s tim ;

“Moramo biti spremni da u danim okolnostima branimo svoje interese, da se ne damo marginalizirati. To je važna tema. Europska unija ima svoje načine odlučivanja. Što se tiče sigurnosti i obrane, onoga što je temelj države, odlučivanje je bazirano na principu jednoglasja, nema preglasavanja. To su pravila koja vrijede već desetljećima u EU-u i to su pravila pod kojima smo i mi, kao i sve druge države, ušli u EU” rekao je.

Odgovori