Ministar Banožić u Gašincima uručio 54 ugovora o vojničkoj službi:

Nove obavijesti Vijesti

Danas 3. srpnja, na vojnom poligonu u Gašincima, ministar obrane Mario Banožić uručio je 54 ugovora o vojničkoj službi polaznicima 42. naraštaja Specijalističke vojne obuke, roda pješaštva.

IMG_3269

Ovo je prvi ovogodišnji naraštaj Specijalističke vojne obuke, koja se provodi od 13. lipnja u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima. Obuka traje 12 tjedana i podijeljena je u tri razdoblja, a trenutačno se na obuci nalazi ukupno 54 vojnika, od kojih je 10 žena.

U javnom natječaju za prijam na vojničke kandidatima je pružena mogućnost odabira roda i službu u Hrvatskoj vojsci unutar kojih se žele razvijati, odnosno pružena im je mogućnost da odaberu mjesto službe gdje će biti raspoređeni.

Svečanom uručenju ugovora o vojničkoj službi polaznicima 42. naraštaja Specijalističke vojne obuke, prisustvovali su ministar obrane Mario Banožić, posebni savjetnik ministra obrane general-bojnik u miru Željko Živanović, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane, Ivan Jušić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu f k f, brigadni general  Željko Ljubas, Zapovjednik GOMBR-e brigadir Valentin Skroza i zapovjednik  odjela za obuku i doktrinu u zapovjedništvu ZOD-a Milan Čorak .

General-pukovnik Boris Šerić u obraćanju je rekao kako je danas Hrvatska vojska moderna i profesionalna organizacija, te je poručio kako će njihov daljnji vojnički put biti u znaku zaštite nacionalnih interesa te kako nikada neće prestati raditi na usavršavanju vojničkih znanja i vještina. „Hrvatska vojska znak je nacionalne moći i identiteta. Poštujte dostojanstvo svake osobe i njezin ugled i čast. Vrijeme pred nama puno je izazova na koje moramo biti spremni i koji su prilika za izgradnju novih sposobnosti kroz projekte opremanja i modernizacije“, istaknuo je general Šerić.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako ; “Biti vojnikinja, biti vojnik nije samo profesija, to je poziv – plemenit i izazovan, ali ispunjava zadovoljstvom i ponosom”, te je podsjetio kako je Ministarstvo obrane stavio u fokus svojega djelovanja i standard hrvatske vojnikinje i vojnike te kako je zadovoljan vojnik onaj koji je motiviraniji, spremniji u obavljanju svojih zadaća i misija“.

Naglasio je kako je Vlada nedavno na sjednici donijela Zaključak o isplati privremenog dodatka na plaću za djelatne vojne osobe, čime će vojnici, mornari, dočasnici i niži časnici dobiti privremeni dodatak na plaću prema vrijednosnom koeficijentu osobnog čina za izračun plaće u iznosu i pod uvjetima koji su određeni Odlukom o isplati privremenog dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima.

Također, ministar je kazao kako će modernizacija sposobnosti sve tri grane Oružanih snaga RH pridonijeti ne samo zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, već i jačanju savezničkih i partnerskih odnosa.

Još za vrijeme studiranja počeo sam razmišljati o vojničkom načinu života i rekao sam sam sebi da ja jednostavno moram to probat. I po završetku faksa došao sam ovdje i moram priznati da su utisci za sada samo pozitivni. Što se toga tiče obuke, ona je stvarno bila zahtjevna, složena i dinamična i svakim danom stječemo nekakve nove vještine i upijamo nekakva nova znanja, zašto su, naravno, zaslužni naši instruktori. S obzirom da nam ovaj vojnički vojni sustav pruža mogućnost napredovanja, ja svakako vidim i dalje ovdje u sustavu i vjerujem da je ovo početak nove karijere, rekao je vojnik Josip Kraljević  koji ima 24 godine, iz Starih Mikanovaca.

Odgovori