Hakeri izveli DDos napad na ministarstvo financija i nekoliko hrvatskih institucija

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 26. lipnja 2024. – Hakeri su u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza, a sve stranice su proradile oko 20 sati, potvrdio je večeras za Novu TV ministar pravosuđa Habijan.

Došlo je do kibernetičkog napada na dio državne informatičke infrastrukture. Uslijed toga je zapravo došlo do nedostupnosti stranica Porezne uprave. Službe su odmah reagirale i to je sanirano i normalno funkcionira. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posljedice”, izjavio je za Dnevnik.hr Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Stranice su bile nedostupne nekoliko sati, a druge štete nije bilo, navodi Nova TV.

Stručnjak za informacijske znanosti Gordan Akrap objasnio je da su DDoS napadi jedan od najčešćih i najraširenijih napada.

To je skripta, kao virus. Kad ga pošaljete, zarazite veći broj računala koja se pokušavaju sva spojiti na tu web stranicu i tako zagušite promet i onemogućite njenu aktivnost“, objasnio je Akrap.

Kaže kako “ima načina da se spriječe ti napadi, a to se radi putem Cloudflarea, koji provjerava tko ste kada se pokušate spojiti na neku stranicu i tako sprječava tu vrstu napada. Ako je ovo istina, oni to nisu poštovali”, objasnio je.

Cilj ovakvih napada je onemogućavanje pristupa korisnicima napadnutih stranica.

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, nisu ugroženi nikakvi podaci i napad nije prouzročio štetu, osim što su stranice bile privremeno nedostupne. Zasad je nepoznat uzrok napada.

(Hina)

Foto: Ilustracija/arhiv

Odgovori