Dodijeljena bespovratna sredstava za projekt “Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski”

Nove obavijesti Vijesti

Novi Vinodolski, 24. lipnja 2024. – Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, zajedno s ravnateljem Županijske lučke uprave Novi Vinodolski, Velimir Antić, potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“.

Ministar Butković istaknuo je da su svi ovakvi i slični projekti financirani s 85 posto europskih sredstava i 15 posto nacionalnih, što praktički znači da će ovo biti projekti s 100-postotnim financiranjem. Zahvalio je Županijskoj lučkoj upravi i ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šimi Erliću, te naglasio da je ovo dio velikog investicijskog ciklusa pokrenutog od strane Vlade Republike Hrvatske, u kojem se više od 400 milijuna eura ulaže u obnovu luka, riva, lukobrana i lučke infrastrukture.

Ovaj ugovor označava početak dodjele sredstava za lučku infrastrukturu iz nove financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027.. Županijskoj lučkoj upravi Novi Vinodolski dodijeljeno je više od 15,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz sredstava Europske unije i Državnog proračuna. Preostali iznos od 1,3 milijuna eura do pune vrijednosti projekta financirat će Grad Novi Vinodolski i Županijska lučka uprava.

Projektom rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom doprinijet će se gospodarskom razvoju grada, a u sklopu projekta će se dograditi primarni lukobran u luci, uz parterno uređenje obale Podbaran u centru grada. Cilj je osigurati zaštitu akvatorija, omogućiti sigurnost veza i šireg obalnog područja te povećati broj komunalnih vezova.

Na svečanom potpisivanju ugovora, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, ravnatelja Antića i ministra Erlića, nazočili su i župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, te gradonačelnik Novog Vinodolskog, Tomislav Cvitković.

(MMPI) Foto: MRRFEU

Odgovori