Danas se obilježava 32. obljetnica herojske 204. vukovarske brigade

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas se obilježava 32. obljetnice od osnutka slavne ratne postrojbe Vukovarske 204. brigade HV-a.

Svakako treba naglasiti da su pripadnici Vukovarske 204. brigade stali u obranu svoga grada, bez oružja i profesionalnog znanja o vojnoj doktrini. Iako su bili slabo naoružani, oduprijeti su se petoj vojnoj sili u Europi, pobunjenim Srbima i raznim dobrovoljačkim odredim iz Srbije, te slomila vojnu silu i držala grad tri mjeseca .

Nakon tri mjeseca, više nije bilo snage ni municije za daljinu obranu grada . Od 1803 pripadnika (a tijekom rata je kroz nju prošlo oko 3600 vojnika) jedan dio pripadnika se predao,( od 16 do 19. studenog.1991.) a jedan se dio probio u Vinkovce. Oni koji su ostali( koji su se predali), dio je ubijen a dio je završio u raznim srpskim koncentracijskim logorima a bilo ih je 1557. i od toga veliki broj je ubijen i za veliki dio njih se ne zna gdje im je grob. Svakako se treba naglasiti da je iz 204. Brigade( brigade ima još jedan naziv, 124.brigada HV-a ) ubijeno i 190 žena i 93 maloljetna branitelja koji su s oružjem branili svoj grad.


Od poznatih zapovjednika iz 204. Brigade su Mile Dedaković – Jastreb, koji je nakon pada Vukovara premlaćivan, mučen i na kraju i optužen od Hrvatske vlasti da je iz grada izvukao veću količinu zlata.. Što je dno onih koji su ga htjeli ušutkati. Mile Dedaković-Jastreb je jedan od najzaslužnijih zapovjednika koji su napravili kvalitetnu obranu, pogotovo s onime što su tada imali na raspolaganju od vojne opreme. Poslije Dedakovića, zapovjedništvo brigade preuzima Mladi Jestreb, Branko Borković .


Sa dubokim poštovanjem prema pripadnicama i pripadnicima Vukovarske 204. Brigade HV-a..

Čestitam Vam dan od osnutka slavne Vukovarske brigade.

Svim poginulima i umrlima, Pokoj vječni daruj im, Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila im! Amen!

Odgovori