Tridesetak dobro naoružanih osoba napali kosovsku policiju: jedan policajac poginuo, jedan ranjen

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U nedjelju 24. rujna, u sjevernoj Mitrovici tridesetak dobro naoružanih osoba s blindiranim vozilima napalo je kosovsku policiju.

Nakon dolaska pojačanja i okruživanja naoružanih osoba od strane policije, naoružana grupa se povukla u samostan te utvrdila svoje položaje u njemu. Pojedinci su maskirani, nose kacige, dugo vatreno oružje i bacače granata. Imaju i oklopna vozila i oklopne transportere.

U obračunu kosovske policije i a sada nepoznate skupine naoružanih napadača, jedan kosovski policajac je poginuo, dok je jedan ranjen.

Događaj je komentirao i osudio Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Kosovo:

Snažno osuđujemo orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju. KP ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinitelji moraju i bit će pozvani na odgovornost i privedeni pravdi. Izražavam sućut u ime Sjedinjenih Država obitelji nakon smrti narednika kosovske policije ubijenog na dužnosti.

f6xu0nwxoaa2dbb

Kosovski premijer Albin Kurti također je komentirao događaj ; policajac je danas ubijen dok je obavljao dužnost, dok je drugi ranjen, u sjevernoj općini Zvečan. Pucnjava na policiju i dalje traje. To je razlog zašto pozivamo Srbiju da prestane sponzorirati terorističke napade na sjeveru.

Dok žalimo zbog gubitka našeg poginulog časnika, ponovno potvrđujemo svoju predanost očuvanju vladavine prava i sigurnosti na cijelom našem teritoriju. Srbijansko sponzoriranje nasilja i terorizma je grubo kršenje naše nacionalne sigurnosti i međunarodnog prava, načela i vrijednosti.

Na kraju, premijer je sa presice zatražio od 30-tak naoružanih terorista da se predaju kosovskoj policiji.

“Ovdje smo sigurni” – čuje se kako govori jedan od napadača dok se čuju zvučni zapisi iz unutrašnjosti samostana u Banjskoj.

Po ranijim izjavama sumnja da se oružje krijumčari preko pravoslavne crkve, što i nije čudo po tome što je skupina upravo našla utočište u samostanu. A veliki doprinos unosu oružja iz Srbije u Kosovo, svakako pripada i KFOR-u, pošto su upravo oni uklonili blokade ilegalnih cesta na granici između Srbije i Kosova koje je blokirala policija.

Lokalni Albanci čine više od 90 posto stanovništva na Kosovu, a Srbi su većina samo u sjevernoj regiji gdje je planirano udruženje općina s većinskim srpskim stanovništvom.

Razgovori o normalizaciji odnosa dvaju bivših ratnih neprijatelja pod pokroviteljstvom EU zastali su prošlog tjedna, a visoki predstavnik bloka za vanjsku politiku Josep Borrell okrivio je Kurtija za neuspjeh u uspostavi udruge općina s većinskim srpskim stanovništvom, što bi im dalo veću autonomiju. 

Odgovori