Danas je Dan očeva – Sv. Josip

Nove obavijesti Vijesti

Danas, na spomendan svetog Josipa u Hrvatskoj se obilježava Dan očeva, dok se u svijetu Dan očeva obilježava u treći tjedan u lipnju. Hrvatska je odabrala navedeni datum radi blagdana Sv. Josipa, oca Isusa. Dok se prvi zabilježen Dan očeva održao davne 1908 godine u SAD – u kada je nažalost za velike rudarske katastrofe poginulo 250 očeva koji su radili u rudniku.

Na današnji dan, na Dan očeva, obilježava se doprinos očeva i značaj očeva u životima djece.

Dan očeva je ujedno prilika da se podsjeti i zahvali očevima na njihovoj ulozi koju imaju u odgoju djece, a s druge strane ovaj dan je zamišljen i da se očevi osvrnu i preispitaju svoju ulogu prema obitelji, posebno prema djeci. Na ovaj dan djeci se obično naglašava koliko trebaju biti zahvalna svojim roditeljima, posebno očevima za sav trud, a očevima se predlaže da razmisle o svome očinstvu i pronađu načine gdje se mogu još poboljšati.

Dan očeva slavi se posebnim priredbama u župama, u vrtićima djeca sa svojim odgojiteljicama izrađuju čestitke ili prigodne priredbe za očeve, ali i u obiteljima gdje pojedine obitelji obilježavaju ovaj dan, svaka na svoj način.

ČEMU SLUŽI TATA?

To je jasno.
Čim tata
stigne na vrata,
pred ručak ili navečer kasno,
da mu se njegov klinac
obijesi oko vrata.

I odmah,
valjda da se tatine noge malo „odmore“
deset krugova hop!hop!hop!
oko kuće
s jahačem na ramenima.
Ili na kat bezbroj puta gore – dolje,
dolje – gore.
Za to tata dobije tri puse vruće.

Tata još sinu služi
i za ozbiljne stvari:
kad se ulijeni čašu vode mu pruži,
napumpa mu loptu
i popravi biciklić kad se pokvari.

A najviše
da se sin hvali svima
kako najboljeg tatu na svijetu ima.

Vera Zemunić

Od 1. kolovoza prošle godine, kada je uveden očinski dopust, koristilo ga je ukupno 12.650 očeva, od čega u siječnju ove godine 2.301 otac, naveo je Središnji državni ured za demografiju i mlade u povodu Dana očeva,19. ožujka.

Upravo stoga, Središnji državni ured za demografiju i mlade obilježavajući Dan očeva, želi istaknuti važnost ravnopravnog roditeljstva i podjednako važne uloge oca kao i majke u djetetovu životu.
Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi, a novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama očevima se to i formalno omogućilo uvođenjem očinskog dopusta u trajanju od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života, a naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država. Od uvođenja ovog prava očinski dopust koristilo je ukupno 12.650 očeva, od čega je u siječnju ove godine 2.301 otac bio na očinskom dopustu.

Uvjereni smo kako će se očevi korištenjem očinskog dopusta nakon toga lakše odlučiti na rodiljni i roditeljski dopust. Novim zakonom se roditeljima povećao maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kn. U 2022. godini rodiljni dopust koristilo je 157 očeva, a roditeljski dopust 1.988 očeva.

Povodom Dana očeva i sv. Josipa, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, vvim očevima povodom njihovog dana, daruju besplatan ulaz u Muzej i njegove dislocirane zbirke u tjednu od 19. do 26. ožujka!

Svim očevima, sretan Vam vaš Dan !

Odgovori