OBILJEŽENA 75. OBLJETNICA NATO SAVEZA

Nove obavijesti Obilježavanja Svijet Vijesti

U četvrtak 4. travnja, prije 75 godina, u Washingtonu je potpisan sporazum kojim je osnovana Organizacija sjevernoatlantskog ugovora – NATO savez.

Republika Hrvatska članicom NATO saveza postala je polaganjem svog ratifikacijskog dokumenta 1. travnja 2009. godine.

Članstvom u Sjevernoatlantskom savezu Hrvatska se kontinuirano potvrđuje kao predana i pouzdana članica Saveza te od prvoga dana sudjeluje u svim najvažnijim aktivnostima NATO-a.

Zaključno je s 2023. godinom, ukupno 9483 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.

U svjetlu nedavnih globalnih sigurnosnih izazova, Hrvatska je ponovno potvrdila svoju predanost međunarodnoj stabilnosti kroz aktivno sudjelovanje u savezničkim operacijama i misijama širom svijeta. Kao članica NATO saveza, Hrvatska je dala značajan doprinos operacijama u Afganistanu, na Kosovu, u Iraku, na Mediteranu, te je prisutna u borbenim skupinama na Istočnom krilu Saveza.

Oružane snage Republike Hrvatske trenutno su angažirane u četiri od osam borbenih skupina, dok istovremeno sudjeluju u NATO misiji u Iraku, operaciji Sea Guardian, Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga 2, te u operaciji KFOR. Ovime Hrvatska ne samo da ispunjava svoje međunarodne obveze već i razvija sposobnosti svojih Oružanih snaga, prenoseći stečena znanja i iskustva.

U procesu promišljanja transformacije NATO saveza, koji teži konsolidaciji politike, resursa i financija, Hrvatska se ističe kao aktivan sudionik. Transformacija je usmjerena na to da se Savez adekvatno nosi s trenutnim i budućim izazovima, čime Hrvatska potvrđuje svoju vjerodostojnost kao članica.

S posebnim naglaskom na proširenje Saveza na Jugoistok Europe, Hrvatska se afirmirala kao jedan od ključnih zagovaratelja ovog procesa. Također, Hrvatska je posvećena tematici žena, mira i sigurnosti, te aktivno provodi rezoluciju 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U znak obilježavanja svoje uloge i doprinosa, Zagreb je u četvrtak 4. travnja od 18 do 21 sat osvijetlio Zagrebačke fontane na Sveučilišnoj livadi, simbolički odražavajući Hrvatsku kao svjetionik mira i stabilnosti u regiji.

Odgovori