Dana 29. lipnja 1991. godine, oko 4:00 sata pobunjeni Srbi iz okolnih naselja izveli pješački napad na Kozibrod

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Otpor Hrvata srpskom agresoru započeo je kada se tadašnja stanica milicije pripojila SAO Krajini. Tada se uspostavila PP Kozibrod na Ivanje 24. lipnja 1991. godine. Od tada Hrvatska naselja oko Kozibroda su se našli u potpunom okruženju, okruženi srpskim barikadama.

Na današnji dan 29. lipnja 1991. godine( subota) oko 4:00 sata pobunjeni Srbi iz okolnih naselja sa pretežno srpskim stanovništvom, krenuli su u pješački napad na Kozibrod uz potporu JNA, ali gardisti, policija i mještani uspješno su odbili taj siloviti napad. Strah i neizvjesnost širio se Pounjem. Bilo je dojava o dolasku srpskih paravojnih skupina naoružanih od strane JNA, kao i srpskih pobunjenika s područja Banovine. Barikade, prijetnje i bombaški napadi prijetili su izbijanjem otvorenog sukoba.

Napad je prethodio napadom minobacačima s desne obale Une napadao položaje gardista. Bilo je i pokušaja napada izvidničkih grupa srpskih pobunjenika, kao i vatre na vozila MUP-a i Hitne pomoći iz zasjeda, uglavnom noću. Prilikom jednog takvog napada 28. lipnja, poginuo je gardist Gordan Osonički, a jedan je gardist teško ranjen. Policijske snage imale su lakše ranjene od minobacačkih mina, pogotovo u Kozibrodu.

Gordan Osonički ( 01. 06 1966 – 28. 06. 1991. )

Dana 17. srpnja 1. pješačka satnija 2. pješačke bojne 2. gbr Gromovi  kreće iz Siska kritičnim pravcem Komarevo-Sunja prema Kozibrodu, ojačava položaje 2. ps/2.pb/2.gbr  i svojim dolaskom ojačava obranu u Pounju. Gromovi se 21. srpnja po zapovjedi izmještaju u Sisak, a pripadnici MUP-a RH pojačavaju svoje snage u obrani Hrvatske Kostajnice i Kozibroda gdje su pobunjeni Srbi uz potporu JNA izvodili stalna borbena djelovanja.

Na Županijskom sudu u Sisku, u veljači 2009. godine, održana je glavna rasprava u predmetu Đure Đurića, optuženog da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH. 

Nakon izmjene činjeničnog i zakonskog opisa te pravne kvalifikacije djela iz optužnice (prekvalifikacija na oružanu pobunu), 11. veljače 2009. Vijeće je donijelo presudu kojom je optužba odbijena. 

Foto : udruga2gbr

Odgovori