U Valpovu svečano obilježena 32. obljetnica osnutka 107. brigade “Vukovi s Drave “

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Riječ branitelja Vijesti

Vukovi s Drave obilježili su u srijedu svoju 32. obljetnicu od njenog postojanja. Samoj svečanosti uz mnoge veterane 107. brigade , sudjelovali su i general pukovnik u miru Slavko Barić, Tokislav Ivić tadašnji zapovjednik 1. Bojne i ratni zapovjednik 107. brigade Miroslav Štargl.

Svečanost obilježavanja započela je na valpovačkom groblju, gdje su izaslanstva, branitelji i građani, odali počast svim poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 107. brigade kao i civilima s područja Valpovštine.

Nakon što su položili vijence, scečanost se nastavila na svečanoj akademiji u velikoj dvorani Centra kulture Matija Petar Katančić.

General pukovnik u miru, Slavko Barić podsjetio je sve prisutne o ustroju i ratnom putu 107. brigade ZNGR RH I 107. domobranske pukovnije .

Na današnji dan prije 32. godine, 28. lipnja 1991., utemeljena je 107. brigada ZNG RH, zapoviješću generala Martina Špegelja, tadašnjeg ministra obrane Republike Hrvatske sa zapovjednim mjestom u Valpovu. Zona odgovornosti 107. brigade bilo je područje tadašnjih općina Valpovo, Donji Miholjac, Našice i Đakovo, a jedno vrijeme i općine Orahovica. Početni ustroj 107. brigade sastojao se od zapovjedništva i četiri bojne. U okviru bojni postojali su dijelovi za zapovijedanje, vezu, vatrenu potporu, logistiku i tri pješačke satnije. Stvarna razvijenost bojni zavisila je od raspoloživog naoružanja i vojne opreme. 107. brigada jedna je od prvih postrojbi koja se aktivno uključivala i u borbena djelovanja izvan svog područja.

 Tijekom srpnja 1992. dolazi do demobilizacije većeg dijela brigade, a ista je ugašena u prosincu 1992. godine. Poslije gašenja 107. brigade HV“R“ te novim ustrojem HV-a, pripadnici 107. brigade angažirani su u gardijskim brigadama, našičkoj 132. brigadi te u valpovačkim i miholjačkim samostalnim domobranskim bojnama.

Odlukom ministra obrane od 27. srpnja 1994. godine, ustrojena je 107. domobranska pukovnija u čijem sastavu su bili vojni obveznici iz općina Valpovo, Belišće, Bizovac, Petrijevci, Koška (Ured za obranu Valpovo), Donji Miholjac, Moslavina, Viljevo, Magadenovac i Marjanci (Ured za obranu Donji Miholjac), a od 11. rujna 1994. počelo je vođenje i zapovijedanje po novom ustroju za 107. domobransku pukovniju. Pukovnija se sastojala od Zapovjedništva, tri pješačke bojne, topničko-raketnog diviziona, protuoklopne bitnice, logističke satnije te pristožernih postrojbi. Brojno stanje 107. domobranske pukovnije, po ustroju, bilo je 2.571 vojnih obveznika.

Kroz postrojbe 107. brigade prošlo je oko 4.500 vojnika, kroz postrojbe 107. domobranske pukovnije oko 3.000, a kroz postrojbe Narodne zaštite  oko 1.500 vojnika. Svoj život, za slobodu Hrvatske, dalo je 40 pripadnika 107. brigade HV te 4 pripadnika 107. domobranske pukovnije.

Možemo konstatirati da su 107. brigada HV i 107. domobranska pukovnija,  Valpovština i Miholjština,  dali ogroman doprinos u borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske, obranili ovaj dio Hrvatske od velikosrpskog agresora te se pojavljivali gdje god je to bilo potrebno, sukladno zapovijedima viših zapovjedništava.

Nakon svečane akademije položen je lovorov vijenac kod spomen obilježja 107.brigade .

U završnici svečanosti obilježavanja održana je sveta misa za sve poginule i umrle branitelja u Župnoj crkvi, nakon čega je program obilježavanja 32. obljetnice završio u restoranu park druženjem uz domjenak.

Odgovori