Dan Osječko-baranjske županija – 2 lipanj

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Osječko-baranjska županija osnovana je 1993. godine zakonom kojim je uspostavljeno novo teritorijalno ustrojstvo u Republici Hrvatskoj. Sjedište O-B županije je u Osijeku. Po svom pravnom statusu ona je jedinica područne (regionalne) samouprave. Poslove samouprave obavljaju Županijska skupština, župan (do 2009. godine i Županijsko poglavarstvo) i upravna tijela Županije.

Dan Osječko-baranjske županije obilježava se na današnji dan, 2. lipnja, što je ujedno podsjetnik na 2. lipnja 1997. godine, odnosno dan kad su se u Belom Manastiru uz nazočnost Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora te predstavnike UNTAES i drugih međunarodnih organizacija, po prvi puta od njezina osnivanja 1993. godine, u završnoj fazi dovršenja procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Županija obuhvaća 262 naselja smještena u 42 jedinice lokalne samouprave od kojih je 7 sa statusom grada (Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Osijek i Valpovo) te 35 sa statusom općine (Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Donja Motičina, Draž, Drenje, Đurđenovac, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Gorjani, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Koška, Levanjska Varoš, Magadenovac, Marijanci, Petlovac, Petrijevci, Podgorač,Podravska Moslavina, Popovac, Punitovci, Satnica Đakovačka, Semeljci, Strizivojna, Šodolovci, Trnava, Viljevo, Viškovci, Vladislavci i Vuka)

Danas, u sklopu Dan Osječko-baranjske županije, u novo otvorenoj Gospodarskoj zoni u Osijeku, održana je svečanom sjednica Županijske skupštine  na kojoj su sudjelovali gosti iz drugih županija i gradova, kao i gradonačelnici i načelnici iz Osječko-baranjske županije , predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, saborska zastupnica Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, Vladimir Šeks, saborski zastupnici Vesna Vučemilović i Domagoj Hajduković, državni tajnici i ravnatelji uprava, članovi diplomatskog zbora, predstavnici Sveučilišta, vjerskih ustanova, izaslanici udruga s područja OBŽ-a , Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Srbije te drugi uzvanici.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je u svom prigodnom govoru kako je županija uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet, a danas provodi projekte usmjerene na razvoj svih grana gospodarstva i poljoprivrede te jačanje javne infrastrukture.

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgradnja Srednje škole Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana, a iznimno važnima smatra i strateške projekte gradova i općina.

Od projekata u tijeku i predstojećih izdvojio je projekt izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, za čiju je izradu projektne dokumentaciju Vlada još prije nekoliko godina dala 35 milijuna kuna, do kraja godine trebali bi potpuno riješiti imovinsko-pravne odnose i dobiti građevinsku dozvolu. Zatim, izgradnju I. gimnazije u Osijeku, ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu, ali i značaj sustavne suradnje s Hrvatima u susjednim državama i politike međunarodnog otvaranja županije.

Slika županije, prije svega u gospodarskom smislu, u kontinuitetu je sve bolja. Raste broj zaposlenih iz mjeseca u mjesec i danas smo na rekordnih 92.238 zaposlenih osoba na području županije. Nezaposlenost je pala gotovo 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U godinu dana otvoren je 451 novi obrt. Otvorenje Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije svakako je dodatni zamašnjak razvoju gospodarstva istoka Hrvatske. Riječ je o strateški vrijednom objektu koji će gospodarsku aktivnost podići na višu razinu, omogućiti reprezentativne sajamske priredbe, poduzetnička, kongresna, savjetodavna i druga stručna okupljanja te biti mjesto gospodarskih susreta. Nastavljamo i dalje, u suradnji s gospodarstvenicima s našeg područja te prateći i osluškujući tržište, pripremati projekte koji će im biti na korist.

Istaknuo je kako je od 2017. godine u županiju investirano 1,7 milijardi eura EU-ovih sredstava, te kao dokaz najavio je dolazak američke tvrtke “Jabil”, koja ovoga mjeseca počinje realizaciju svog proizvodnog pogona u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin. Također, najavljeno je vraćanje Hrvatske vojske u belomanastirsku vojarnu koja je godinama bila zapuštena. U najavi, župan Anušić rekao je kako bi se povratak HV-a moga očekivati do 2 godine, a to je potvrdio i premijer Plenković.

– Prateći nacionalnu razinu i prilike koje omogućava Vlada RH u svim sektorima društva, Osječko-baranjska županija realizirala je niz projekata kojima se svi ponosimo. Osim velikih nacionalnih projekata, iznimno su važni i kapitalni projekti lokalne i regionalne razine kojima se ostvaruju potrebe građana i značajno utječe na razvoj pojedine sredine. U OBŽ posljednjih godina zabilježeni su dobri poslovni rezultati poduzetnika te je evidentna promjena trendova zbog čega možemo zaključiti da Grad Osijek i Osječko-baranjska županija imaju jasan i pozitivan smjer razvoja. Čestitam županu i Osječko-baranjskoj županiji na svemu do sada realiziranom i dajem podršku za nastavak kvalitetnog rada i završetak svih planiranih projekata – kazala je saborska zastupnica Nataša Tramišak.

Premijer Hrvatske Vlade Andrej Plenković pohvalio se kako Hrvatska danas ima 1,6 milijuna zaposlenih, a po prvi puta nakon 1982. godine broj nezaposlenih pao je ispod 100.000 ljudi. Ostvarili smo sve velike strateške ciljeve, politika ravnomjernog regionalnog razvoja dovela je Hrvatsku sa 61 posto prosjeka razvijenosti EU-a na 73 posto, a gospodarski rast u prvom kvartalu je 2,8 posto.  Mislim da smo napravili sjajne iskorake za Osječko-baranjsku županiju, dovršen je Koridor 5c, izgrađeni su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ, ulaže se u Sveučilište, aglomeracije, poljoprivredu, zaštitu okoliša te zaista nema teme koja ovdje nije bila projekt. Vidljivo je da je upravo ova Županija najagilnija i najučinkovitija te zaista jako uspješna u privlačenju i korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji i partnerstvu s drugim donatorima, čime su se stekli preduvjeti za daljnji kvalitetni gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije, već i cijele Slavonije – rekao je premijer Plenković, te je najavio i rješavanje pitanja izgradnje novog KBC-a Osijek te povratak Hrvatske vojske u vojarnu u Belom Manastiru.

Odgovori