Braniteljice Domovinskog rata RH ove godine u Vukovaru

Nove obavijesti Obilježavanja Riječ branitelja Vijesti

Ovogodišnji susret braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske održan je jučer 3. lipnja u Vukovaru. Inače, susret braniteljica održava se svake godine u drugome gradu, pod nazivom “Žena, majka, ratnica”.

Susret je započeo u 10:00 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim, nestalim i umrlim braniteljicama i braniteljima. Uz braniteljice, počast poginulim odao je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnica hrvatskog sabora Marijana Balić, ministar obrane Mario Banožić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i njegov zamjenik Franjo Orešković s izaslanicima, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić s izaslanicima, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić s izaslanstvom, Saborski zastupnici Ivan Mažar i Ante Deur, general bojnik u miru i posebni savjetnik ministra obrane Željka Živanovića, savjetnik ministar hrvatskih branitelja pri upravi za zatočene i nestale Stjepan Sučić, tajnica ukrajinske zajednice RH, ispred PU Vukovarsko srijemske načelnik PP Vukovar Vlado Božić, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Pokrovitelj susreta” “Žena, majka, ratnica” u Vukovaru je ministarstvo hrvatskih branitelja.

Nakon odavanja počasti poginulim na Memorijalnom groblju žrtava u Vukovaru, svi sudionici sudjelovali su u polaganju kamena temeljca nove kapelice Krista kralja mučenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Blagoslov kamena temeljca blagoslovio je vukovarski župnik fra Ivica Jagodić.

Nakon što je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio kamen temeljac, svečanost susreta braniteljica nastavio se u crkvi  Sv. Filipa i Jakova, gdje je služena sveta misa za sve poginule braniteljice i branitelje, a koju je predvodio vukovarski župnik fra Ivica Jagodić.

Nakon svete mise, od crkve Sv. Filipa i Jakova do Hrvatskog doma , organiziran je mimohod, a kojeg je predvodio stjegonoše s zastavama ratnih postrojbi.

U Hrvatskom domu u Vukovaru organizirana je akademija na kojoj je predsjednica braniteljica Domovinskog rata Vukovar, podijelila zahvalnice političkom vrhu, za iskazanu podršku i zahvalu.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Policijska klapa “Sv. Mihovil” te dječji zbor “Vukovarski golubići”.

U Domovinskom ratu braniteljica je bilo više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja braniteljske populacije. Njih 183 su poginule, a 33 se vode kao nestale.

Odgovori