Afera HEP Plin – u Hrvatskoj ne trese nikakva afera, kaže Plenković

Nove obavijesti Vijesti

Danas 11. srpnja nakon što su istražitelji USKOK-a ušli u sjedište HEP-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je kako u Hrvatskoj ne trese nikakva afere.

Retorika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, po mome mišljenju, zaista je zastrašujuća. Dok se afere slažu, jedna za drugom, on tvrdi da u Hrvatskoj ne trese nikakve afere. Sjetimo se i ministrice Žalac.

Uglavnom, iz Uprave HEP-a na upite N1 odgovaraju kako; Postupanje tijekom izvida Državnog odvjetništva je tajno, a što obvezuje sve uključene strane. Kao i uvijek, HEP u potpunosti surađuje sa svim nadležnim državnim tijelima, odgovaraju iz HEP-a . 

Plenković je kazao kako Hrvatsku ne trese nikakva afera te da Vlada nije intervenirala, računi za struju bili bi pet puta veći. Ustvrdio je kako Hrvatska, ali i Europa i svijet, zahvaljujući agresiji Putinova režima na Ukrajinu energetsku krizu živi već jednu i pol godinu.

Također, odbacio je optužbe oporbe i tjednika Nacional da je lagao kada je rekao da nije informiran o plinskoj aferi. Kako je ranije kazao Plenković “Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani”. Na Plenkovićev komentar saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kazao je ; “Laže, Andrej Plenković laže. Ne vjerujte čovjeku koji laže. Ovo zahtijeva samo jednu stvar – ostavku Andreja Plenkovića“.

Kako je Nacional objavio u svom najnovijem broju, hrvatski premijer Andrej Plenković više puta bio je upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

I premijer i ministar gospodarstva Davor Filipović primili su 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače. Frane Barbarić uzalud ih je detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP. Postavlja se pitanje zašto premijer Plenković nije reagirao.

Hrvatsku ne trese ništa. Da malo rasvijetlimo činjenice i aktivnosti Vlade kada je riječ o energetskoj krizi. Hrvatska, Europa i svijet zbog brutalne agresije Putinova režima na Ukrajinu već gotovo godinu i pol dana živi s energetskom krizom. Hrvatska je u toj, do sada nezabilježenoj krizi, odlukom Vlade osigurala energetsku sigurnost građanima. Sigurnu opskrbu i prihvatljive cijene za građane, gospodarstvo, industriju, bolnice, vrtiće, škole, općine, gradove, županije… za sve. To je okvir politike ove Vlade“, rekao je Andrej Plenković

 “To su novine koje mene sedam godina drže na naslovnici u negativnom kontekstu”, rekao je te dodao kako smatra da im dopise daje netko s ciljem da napravi političku štetu. “Ne pristajem na to da mi mediji fabriciraju teme o kojima onda oporba – kao mali prepisivači – buca o tome po sabornici. I to u vrijeme sezone kada se bavimo važnim infrastrukturnim projektima”, kaže premijer za optužbe tjednika Nacional. 

“Čekamo da pristignu izvješća od svih aktera i kada ih objedinimo, vidjet ćemo gdje je i je li došlo do problema koji su uzrokovali da se plin koji je HEP otkupio od Ine prodao po nižoj cijeni, u kontekstu onoga što oni nazivaju viškovima”, rekao je Plenković.

Kako piše Večernji, predsjednik Vlade Andrej Plenković nabrojio je svoja postignuća – Ako se radi o tome da Hrvatska danas ima milijun i 650 tisuća zaposlenih, više nego ikada, onda sam jako dobar premijer. Ako ima manje od 97 tisuća nezaposlenih, najmanje od 1982., onda sam jako dobar premijer, ako nam je prosječna plaća narasla 50 posto, onda sam jako dobar premijer, ako je medijalna plaća narasla 47 posto onda sam isto jako dobar…

Božo Petrov (Most) smatra da to što se događalo u HEP-u slobodno može nazvati kriminalom.

“Dobro je da su objavljeni ti mailovi (u Nacionalu) jer sada znamo da svi putevi  vode do Andreja Plenkovića. A to što on ne zna i što ima amneziju svaki put kad se događa neki problem s ljudima koje on bira i postavlja, samo pokazuje da ne može pronaći drugačije ljude nego one koji na kraju završe u korupciji, klijentelizmu i kriminalu”, rekao je Petrob

Odgovoran je onaj koji postavlja ljude koji kradu, dodao je.

Petrov kaže da HEP nije postupio kako treba i da se ovo može okarakterizirati kao kriminal.

“Tko je postavio čovjeka koji je proveo kriminal? Andrej Plenković. Tko je odgovoran – baba Mara na placu ili Andrej Plenković? Plenković je postavio čovjeka i, kako se to vidi iz medija, bio je o svemu obaviješten”, ustvrdio je.

Zato USKOK ne treba biti samo u HEP-u nego mora malo svratiti i preko puta na Markovu trgu, u Banske dvore, izjavio je Petrov dodavši:  Tamo također treba potražiti popriličan broj odgovora na brojna pitanja”, smatra Petrov.

Peđa Grbin (SDP) kazao je da objavljeni dokumenti pokazuju da su Vlada, Filipović i Plenković lagali, i da je Uprava HEP-a bila svjesna da nastaje ogromna šteta i rizik.

Upravi HEP-a, Filipoviću i Plenkoviću “bio je potpuno bjelodano kako  će se dogoditi situacija da se viškovi plina moraju prodavati po besramno niskim cijenama, da će se netko time okoristiti”, kaže Grbin, dodavši da će štetu koja nastaje za HEP,  morati platiti građani, koji već sada svojim novcem dokapitaliziraju HEP.

Grbin je podsjetio na bivšeg premijera Ivu Sanadera i kako je rekao, “plinski biznis, Karamarkovo muljanje s plinom i naftom, aferu Ina i sada HEP”.

Poveznica su tri slova, a to je HDZ, izjavio je šef SDP-a, poručivši da Uprava HEP-a mora otići.

„Riba smrdi od glave, a Filipovića pozivam da napokon smogne hrabrosti i kaže otvoreno koji su to predatori koje je spominjao, koji sjede na grbači Hrvatske i protiv kojih se navodno bori”, dodao je Grbin, rekavši da su izjave premijera da sve treba istražiti ‘pljuvanje u lice svakom građaninu.

Zastupnik Davor Dretar (DP) na saborskih govronici komentirao je plinsku aferu, kako se vjerojatno radi o “internom obračunu dvorskih moćnika“, klasičnoj intrigi kakve se ne bi posramio ni Richelieu, francuski kardinal i državnih iz 17. stoljeća.

“Ratujte međusobno, skidajte si glave, ali ne preko džepova građana, vaše sedlanje i osedlavanje, pa onda i jahanje ove zemlje i institucija više se gledati ne da“,

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da ovo nije afera HEP nego afera HDZ, ‘sto i neka u doba vladavine Andreja Plenkovića’.

Ovo je još jedan dokaz ili nesavjesnog vođenja državnih tvrtki ili svjesnog vođenja državnih tvrtki u daljnju dubiozu, kako bi se pojedinci bogatili, ocijenio je.

„Ako ovo ne zaslužuje izvanrednu sjednicu Sabora, onda ne znam što zaslužuje jer se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju. Uprava HEP-a bi trebala podnijeti ostavku, ali i ministar Filipović jer je bio upoznat sa situacijom, a nije pravodobno reagirao”, zaključio je Pavliček.

Aferu HEP danas popodne komentirala je i zastupnica Sandra Benčić iz Kluba zastupnika Možemo : “Tražimo da se održi izvanredna sjednica idući tjedan, nećemo dozvoliti da Plenković odabere jednog ili dva žrtvena jarca, a da on prođe lišo. Ako je znao onda je odgovoran, ako nije znao to je još gore, jer ne nedopustivo da jedan premijer ne zna za ovakvu situaciju”, kazala je i dodala kako je Plenković imao nekoliko susreta s diretkorom HEP-a.

Odgovori