”4. Memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine Đakovo 2022.”

Nove obavijesti

Ovogodišnji Štit Domovine, u kojem sudjeluje 76 natjecatelja u četiri kategorije, održava se na području grada Đakova

U petak, 9. rujna po četvrti puta održat će se natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom ”4. Memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine Đakovo 2022”. Natjecanje, koje se tradicionalno održava u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske Šimu Đamića, ove se godine održava u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske povodom obilježavanja Dana policije te sjećanja na sve poginule i stradale pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova.

U sklopu natjecanja, u nazočnosti načelnika Policijske uprave osječko-baranjske i njegovih suradnika, natjecatelji će 7. rujna s provedbenim timom natjecanja obići  Državnu ergelu Đakovo, katedralu Svetog Petra u Đakovu, Udrugu vinogradara, vinara i voćara “Zlatarevac” u Trnavi te će položiti vijence na spomen obilježju stradalim hrvatskim braniteljima u Đakovu.

U natjecanju sudjeluje ukupno 76 natjecatelja, koji su policijski službenici, policijske službenice, pripadnici stranih policijskih snaga, pripadnici Hrvatske vojske, veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata, a natjecanje nadgleda 17 članova Provedbenog tima. Samo natjecanje će se provoditi na širem prostoru Osječko-baranjske županije.
Start utrke bit će u Trnavi, potom će prolaziti kroz šumovito i obradivo zemljište preko područja Kondrića, Đakovačkih Selaca prema Đakovu gdje se utrka završava ispred katedrale.

Natjecanje Štit Domovine

U petak, 9. rujna s početkom u 7 sati natjecatelji moraju u što kraćem roku proći stazu dugu 30 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase gotovo 10 kilograma, a uz to će obavljati i složene vojno-policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, ulazak u prostoriju s FX pištoljem, precizno gađanje službenim pištoljem, sastavljanje i rastavljanje naoružanja).

Ova zahtjevna utrka iziskuje veliko samopouzdanje, visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije i snalaženja u prostoru. Staza natjecanja i smjer kretanja natjecatelja određeni su rasporedom radnih i kontrolnih točaka čiji redoslijed natjecatelji obavezno moraju poštivati kako ne bi bili diskvalificirani.

Pripreme za natjecanje

U utorak, 6. rujna, u Smještajno-obučnom centru ”Spačva” u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj, 76 kandidata natjecatelja započet će pripreme za utrku te će u narednim danima uvježbavati radne točke za natjecanje, proći zahtjevne kvalifikacije u vještinama gađanja iz kratkog naoružanja i jurišne puške, veslanja kajak – kanuom, plivanja i motoričkih sposobnosti. Nakon kvalifikacija formirat će se konačna startna lista po kojoj će prijavljeni kandidati 9. rujna krenuti na natjecanje za najspremnijeg pripadnika i pripadnicu Ministarstva unutarnjih poslova.

Međunarodni karakter

I ove godine natjecanje ima međunarodni karakter jer će, uz pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova, veterana specijalne policije iz Domovinskog rata i Hrvatske vojske, u njemu sudjelovati i pripadnici stranih policijskih snaga iz okruženja te pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Završni program

Završni prigodni program ”4. memorijala Šimo Đamić – ŠTIT DOMOVINE Đakovo 2022” počinje u petak, 9. rujna u 11 sati  ispred katedrale Svetog Petra u Đakovu, na kojem će posjetitelji moći pogledati padobranski skok iz helikoptera, nastup policijske klape Sveti Mihovil te pokazne vježbe specijalnih i interventnih jedinica policije. Također, na štandovima će biti izložena oprema koju policijski službenici koriste tijekom obavljanja policijskih poslova.

Svim natjecateljima želimo puno uspjeha!

Izvor : PU osječko baranjska Foto: Ilustracija

Odgovori