Na Današnji Dan Prije 33 godine, utakmica koja se trebala odigrati između Dinama i C. Zvezde, prekinuli su navijači Dinama, “ BBB”.

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Nered je u stvari započeo dan ranije 12. svibnja, kada su u Zagreb došli oko 2.000” Delija”, navijači Crvene Zvezde, a koji su po ulicama glavnog grada Hrvatske, provocirali četništvom . Navijače C.Zvezde “Delije” predvodio je Željko Ražnjatović- Arkan, koji je u to vrijeme bio pripadnik državne bezbjednosti Srbije i ubojica iste službe , a po svemu gledajući te provokacije i nasilništvo bilo je isplanirano od samog vrha Srbije . U Beogradu su se lijepili plakati “ Svi u Zagreb” , što se znalo da će utakmica između Dinama i C.Zvezde biti utakmica visokog sigurnosnog rizika. Sve indicije su ukazivali a će na utakmici 13. Svibnja biti mogući izgredi, ali MUP umjesto da pojača milicijske jedinice, one ostaju u “amaterkom” broju .

Jedan od milicajaca udara palicom kapetana Dinama na što se kapetan izmiče, te se okreće I trkom udara nogom milicajca, a sve radi toga da zaštiti jednog od navijača kojeg su milicajci “Pendričili”, a on je ležao na travi. Prije te scene milicajci su pendrekom također udarili igrača dinama Škrinjara.

Današnji datum slobodno se može upisati kao nagovještaj na nadolazeći rat.

CNN je tu istu utakmicu upisala na 5 mjestu, koje su promijenile svijet .

U toj utakmici bilo je 193 povrijeđena od kojih su 117 bili milicajci.


Hrvatski službeni podaci govore da je bilo 138. ozljeđenih i to ; 79 policajaca i 59 gledatelja.

Odgovori