17. dočasnička hodnja “Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara”

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Dočasnički zbor Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” sedamnaestu godinu zaredom organizirao je hodnju u sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara u četvrtak 24. studenog 2022.

U hodnji na trasi Osijek – Vukovar sudjelovao je 114 pripadnik postrojbi Hrvatske kopnene vojske. Pripadnicima postrojbi Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” pridružili su se pripadnici zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske oklopno – mehanizirane brigade, Topničko raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije, Bojne veze, Bojne NBKO, na čelu s prvim dočasnikom Hrvatske kopnene vojske časničkim namjesnikom Daliborom Dumbovićem.

Cilj hodnje je posjetiti mjesta u istočnoj Slavoniji na prvoj crti bojišnice i odati počast braniteljima i civilima koji su podnijeli ogromnu žrtvu i pokazali iznimno herojstvo tijekom najtežeg razdoblja Domovinskog rata.

Na svakoj dionici puta sudionici Domovinskog rata ispričali su svoja svjedočanstva. Paljenjem svijeća podno Spomen-obilježje “Crveni fićo” u Osijeku odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima Osijeka.

Predsjednik odbora za branitelje grada Osijeka Jurica Tolj i predsjednik koordinacije udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Ante Blažević, bili su domaćini, te su polaznicima hodnje ispričali ratna događanja vezana za Osijek.

Nakon “Crvenog fiće”, skupina dočasnika krenula je prema Nemetinu, gdje su zapalili svijeću i poklonili se žrtvama koji su poginuli u bitci za Osijek 5.12.1991. , također, i ispred spomen obilježja koja je postavljena povodom velike razmjene ratnih zarobljenika 1992. godine. Prigodnim riječima obratio se predsjednik logoraša koncentracijskih srpskih logora Osječko-baranjske županije, Damir Buljević .

Nakon toga, krenuli su prema sljedećoj postaji, Borovo selo- Trpinjska cesta – i te krajnji cilj hodnje- Vukovar .

Odgovori