U organizaciji udruge izviđača “Slavonski hrast”, na Bajeru postavljen pokazni logor

Nove obavijesti Vijesti

Povodom Dana Gradske četvrti Jug 2, Izviđači “Slavonski hrast” organizirali su druženje i pokazni kamp na Bajeru, u kojem su izviđači uz instruktore podigli dva šatora. Boravak u šatorima je bio predviđen za one najmlađe izviđače- poletarce, ali isto tako i prolaznike koji su znatiželjno prilazili .

Na lijepom prostoru Bajera, izviđači su podigli pokazni logor koji je koncipiran kao Dani otvorenih vrata, kao što to rade neke druge udruge, a osječkim izviđačima na ovaj način bila je prilika pokazati svoju opremu, stečene vještine i spremnost. Bila je to prilika da posjetitelji vide što sve izviđači rade i uče, a dio svega toga su i sami mogli iskusiti kroz dvije radionice za djecu i a tako i za roditelje.

U samom kampu organizirale su se igre u kojoj su poletarci vježbali gađanje u disciplini Luk i strijela i drugih zabavnih igara, dok s druge strane uz predivan i sunčan dan, na Bajeru, uglavnom najmlađi članovi provozali su kanue. Instruktori su pazili na sigurnost, pa je svaka veslačica i veslač imao sigurnosni pojas.

Veslanje nije jednostavno pa je ujedno svaki veslač prošao upute kako veslati . ” Držite veslo jednom rukom na dršci, a drugom rukom oko 150 mm iznad lopate. Posegnite naprijed i uronite lopatu u vodu, povlačeći veslo unatrag sve dok vam lopata ne bude u ravnini s kukovima. Izvadite veslo, zamahnite prema naprijed i preko kanua te ga uronite s druge strane.”.

Darko Miklavčić Leo, načelnik udruge izviđača “Slavonski hrast” jako je zadovoljan današnjim odazivom iako je termin trebao biti 30.svibnja,na Dan gradske četvrti Jug 2, ali zbog lošeg vremena i kiše, druženje su odgodili i zakazali novi na današnji dan.

Udruga izviđača “Slavonski hrast” utemeljena je 1993. godine kao pravni slijednik ranijeg Saveza izviđača općine Osijek i nositelj je kontinuiteta skautskog pokreta u gradu Osijeku čiji počeci sežu, prema raspoloživim podacima, još od 1919. godine.

Temeljna načela izviđačkog pokreta koje Udruga prihvaća i u svom djelovanju primjenjuje su:

– lojalnost prema svojoj domovini, usklađena s promicanjem lokalnog, nacionalnog i međunarodnog mira, razumijevanja i suradnje;

– sudjelovanje u razvoju društva uz priznavanje i poštivanje dostojanstva svakog čovjeka te integriteta svijeta prirode;

– privrženost duhovnim načelima, poštivanje religije koja ih izražava i prihvaćanje obveza koje iz toga proizlaze;

– privrženost Obećanju i Zakonima poletaraca, odnosno Zavjetu i Zakonima izviđača;
– odgovornost člana za vlastiti razvitak.

Udruga ima 100 članova sa 15 volontera i suradnika, te 5 stručnih savjetnika (profesori, izviđački instruktori).

Odgovori