Okupacija Laslova – 31 obljetnica

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U sjećanje na taj dan u Laslovu su danas položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i umrlih branitelja te kod spomen obilježja u parku branitelja.

U spomen na 48 poginulih branitelja i mještana Laslova, uz obitelji poginulih i nestalih branitelja vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zajednički vjenac položili su načelnik Policijske uprave Osječko baranjske Ladislav Bece i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u Osijeku brigadni general Željko Ljubas, generalni konzul Mađarske u Osijeku dr. Cesar Zoltan, saborski zastupnik Mađarske nacionalne manjine Robert Jankovicch, načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić s izaslanicima, izaslanstvo KUBIS OBŽ-a, izaslanstvo UDVDR-a klub Laslovo, izaslanci UDVRD-a Koprivničke županije, izaslanstvo veterana 69. tenkovske pukovnije iz Mađarske, izaslanstvo Zajednice povratnika OBŽ-a, izaslanici općine Tordinci s donačelnikom Zoltanom Čerepešom, Osnovna škola Laslovo, učenici, nastavnici s ravnateljicom Silvijjom Bocka, te ostale udruge, branitelji, i mještani.

Iako je prošla 31 godina od stradanja Laslova, još uvijek su živa sjećanja i emocije kod svih nas, svjedoka toga vremena, napose kod obitelji koje su izgubile svoje najmilije, hrabre hrvatske i mađarske sinove. Te emocije nas sve obvezuju, a na posebno naše mlade, na čuvanje sjećanja“, kazao je tom prigodom ministar Medved te podsjetio da je još uvijek nepoznata sudbina 15 osoba nestalih u Laslovu tijekom Domovinskog rata.

„“, poručio je Medved.

Protokom vremena previše je onih koji pokušavaju istinu o Domovinskom ratu izvrtati, relativizirati i preusmjeravati. Mi, svjedoci vremena, uz naš doprinos u obrani i oslobađanju domovine, imamo još jednu zadaću, a to je očuvati i prenijeti istinu na naše mlade i buduće generacije

Hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata našoj su Vladi nadahnuće, putokaz i usmjerenje u donošenju ne lakih odluka u vremenu prepunom novih izazova, uvijek imajući na umu da je na njihovoj žrtvi sagrađena naša država“, istaknuo je te pozvao sve da se i u najtežim trenucima prisjete žrtava zbog kojih se nikada ne bi trebali umoriti u izgradnji naše države.

Previše je beznađa i pesimizma oko nas, čuvajmo optimizam i našu najveću snagu, a to je naše zajedništvo iz Domovinskog rata. Budimo kao narod ponosni na sve što smo postigli i uvijek imajmo na umu da nam sloboda nije darovana, nego krvlju i životima plaćena. Imajmo vjeru u sebe, u svoje bližnje, u svoj narod. Budimo u zajedništvu i smognimo snage nositi se i s novim izazovima.

ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je kako upravo Laslovo najbolje pokazuje značaj zajedništva Mađara i Hrvata, a ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš podsjetio je kako je obrana toga mjesta trajala od 26. lipnja 1991. godine, uz teške borbe od samih početaka sve do 20. studenoga, kada je okupirano Ernestinovo, a Laslovo ostalo u okruženju. Unatoč okruženju, obrana je izdržala sve do 24. studenoga, kada su se preostali branitelji i civili odlučili na proboj prema Osijeku, što je bio jedini izlaz, a iz okruženja je izašlo 267 branitelja i civila

 Uvijek kada dođem u Laslovo naklonim se žrtvi njegovih branitelja i civila, kao i hrabrosti i vojnom umijeću zapovjednika koji su tada odlučivali kako braniti svoje selo. Pod okriljem noći izašli su iz neprijateljskog okruženja i tako spasili od pokolja i hrvatske branitelje i civile. Kao sudionik i svjedok tih događanja 1991. godine, kao vaš suborac, sjećam se da smo s nestrpljenjem isčekivali vas koji ste se trebali probiti kroz okupirani dio hrvatskog teritorija. Srećom, uspjeli ste i većina nas je danas ovdje i svjedočimo onomu što je bilo, hrabrosti hrvatskih branitelja, borbi i zajedništvu koje je tada bilo neviđeno i koje je obilježilo hrvatski narod i omogućilo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Drago mi je da su ovdje i djeca i svi koji su žele dati počast svima koji su dali život za obranu Hrvatske

župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić

Iako godina za godinom prolaze, tuga , bol i sjeta ostavile su neizbrisiv trag na obiteljima poginulim i nestalih. Njihova imena utkana su u ovaj spomenik, na trajni spomen, na trajno sjećanje svima nama. Kao zahvala za njihovu neizmjernu hrabrost za odlučnost, za ljubav prema domovini , za ljubav prema Hrvatskom narodu, za vjeru u Hrvatskog Boga i u samostalnu Republiku Hrvatsku. Jer upravo sve ovo nabrojano podarilo nam je njihova neizmjerna borba i žrtva za slobodnu Republiku Hrvatsku.

Upućujemo neizmjerne zahvale hrvatskim braniteljima i civilima, ali isto tako i svim hrvatskim braniteljima koji su danas ovdje s nama. Svim hrvatskim braniteljima ma gdje god bili jer su nam omogućili da doživimo i jučer i danas i da iznova doživljavamo svi skupa sutra.

načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić

Laslovo je puna 152 dana bilo prva crta južne obrane grada Osijeka. Tu crtu obrane držalo je sve do 20. studenog 1991. godine kad je okupirano Ernestinovo, a Laslovo ostalo u trodnevnom potpunom okruženju. Nakon što je poginulo deset branitelja, bez hrane, streljiva i lijekova za brojne ranjenike zapovjedništvo obrane sela donijelo je najtežu odluku, odluku o napuštanju sela i proboju do slobodnog Ivanovca.

U selu ostaje 6 civila koja nisu htjeli napustiti svoj dom. Ulaskom srpskih terorista, Arkanovih tigrova i J(N)A, ostala su tijela poginulih suboraca, ali i tri starice koje nisu htjele napustiti dom, te su na mjestu ubijene, crkva Sve

U obrani Laslova, poginulo je 48 branitelja, 50 ih je umrlo poslije rata, 76 je teško ranjeno, a desetorica su nestala u rujnu ’91. Branitelji Laslova na svoju inicijativu još tragaju za 10 tijela svojih suboraca i civili.

Odgovori