ŽDO u Splitu podiglo optužnicu protiv 62-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže (62)  zbog sumnje da je ubio djeda Luke Modrića. Badža je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a prije 10 godina pobjegao u  u Australiji.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je 18. prosinca 1991., tijekom oružane agresije tzv. JNA, srpskih paravojnih postrojbi milicije, teritorijalne obrane i pripadnika paravojnih postrojbi iz SR Jugoslavije kao vojske tzv. SAO Krajine, potom tzv. RSK, na Republiku Hrvatsku, počinio navedeno kazneno djelo u tada okupiranom mjestu Zaton Obrovački u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci.

Prema optužnici, Badža je bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac. Zajedno s nepoznatim pripadnicima svoje jedinice presreo je 66-godišnjeg Luku Modrića koji je bio na ispaši koza u blizini svoje stare obiteljske kuće. Bez ikakvog razloga zapucali su prema njemu i usmrtili ga. Potom su se odvezli do zaseoka Meki Doci i otvorili vatru na civile koje su zatekli na putu. Pobili su šestero ljudi u poodmakloj dobi ( 1922., 1920., 1931., 1922., 1929. i 1927.).

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže (62)  zbog sumnje da je ubio djeda Luke Modrića. Badža je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a prije 10 godina pobjegao u  u Australiji.

Bivšeg milicajca na službi u Dubrovniku terete za niz likvidacija civila na okupiranom području koncem 1991. godine, među ostalim i djeda nogometnog reprezentativca Luke Modrića, koji je ubijen 18. prosinca u mjestu Zaton Obrovački u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci i dalje preko Velebita prema Svetom Roku.

Postupak protiv Badže iniciran je kaznenom prijavom PU zadarske iz srpnja 2020. godine. Traženo je ispitivanje u Australiji, ali tome nije udovoljeno, no sin okrivljenog je obavijestio australsku policiju da mu je otac u Hrvatskoj i da je kontaktirao branitelja. Krajem prošle godine određen mu je istražni zatvor jer je nedostupan pravosudnim tijelima RH, navodi Maxportal.

Krucijalan iskaz koji Badžu tereti za ubojstvo Luke Modrića je onaj njegovog nećaka koji se zatekao u blizini. Ujak Luka mu je nosio hranu dok se on skrivao u šumi. Tako je bilo i tog dana. Kratko su se vidjeli kroz grane, a onda se Luka Modrić vratio kozama na poziciju udaljenu oko 200 metara. Svjedok je vidio kako iz Obrovca dolaze Land Rover i policijska marica. Iz vozila je čuo pjesmu.

Čuo je kako su se vozila zaustavila i kako je netko viknuo: ‘Ajde vamo!‘, a malo kasnije i ‘Idi napred!‘. Nije vidio komu viču, ali pretpostavlja da je bila riječ o ujaku jer je on jedini bio tamo. Nakon nekoliko trenutaka čuo je rafale iz automatskog oružja, a potom i jedan pucanj iza kojeg je nastupila tišina. Čuo je kako se vozila pale i odlaze prema selu. Cijeli dan je stajao na istom mjestu i onda je predvečer čuo kako se vozila vraćaju.

Tijekom večeri se spustio u kanjon Zrmanje. Majka mu je donijela večeru i rekla da su Luku našli ubijenog s prostrjelnim ranama glave. Pokraj njega je ležala nekakva bajuneta.

Nakon dva dana majka mu je rekla da su pobijeni Dočani, odnosno, mještani zaseoka Meki Dolci i da organiziraju autobus kako bi napustili selo i okupirano područje. Javnim pogovorom saznao je da su tog dana pripadnici Specijalnog voda pobili mještane i da im je zapovjednik bio Željko Badža.

U optužnici je predloženo da se, sukladno odredbama članka 402. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku, okrivljeniku sudi u odsutnosti s obzirom da nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske i nepoznatog je prebivališta te da je protiv okrivljenika doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora, ali on do danas nije uhićen.

Izvor: DORH Foto: Privatna arhiva / Luka Modrić

Odgovori