Zašto muškarci kleče i mole krunicu prve subote u mjesecu

Nove obavijesti Vijesti Vjera

Okupljanje je započelo spontano, u organizaciji bratstva “Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina”. Jedan od glavnih organizatora molitvene krunice dr.sc. Krunoslav Puškar, koja je započela još u lipnju 2022. godine ispred zagrebačke katedrale, za Laudato Tv rekao je :

Molimo za sve muškarce da budu bolji muškarci i bolji očevi.

Nakon što smo organizirali u lipnju prvu krunicu, u sklopu 3. konferencije katoličkih muškaraca, i nakon što je odaziv bio izuzetno veliki, oko 200 muškaraca koji su se priključili molitvenoj zajednici, u mjesecu listopadu pozvani smo da budemo dio svjetske molite krunice i znao sam da nećemo moći moliti ispred katedrale, pošto je katedrala bila zagrađena zbog radova, otišli smo na trg. Naravno, pitali smo se da li će doći muškarci i javno se izložiti na glavnom Hrvatskom trgu. Malo me je bilo strah ali kada smo došli tamo na trg, u početku je bilo 10-ak muškaraca, ali kada je molitva započela, odjednom je bilo 300-400 muškaraca koji su klečali i molili krunicu. To je bio jedan čudesan prozor.

Danas muškarci čeznu za ovakvim druženjima, koji nisu neke svjetovne prirode, nego koji imaju neko dublje značenje, da uz sva ova događanja u svijetu, muškarci sve više traže utjehu ali i snagu u molitvi. Kako naći još veću snagu i utjehu nego upravo u zajedništvu s ovakvim muškarcima “na pravom mjestu “.

Muškarce koji kleću i mole krunici, nitko nije nagovorio, to je njihova slobodna volja i želja.

Zašto se moli na trgu , javno ?

Ako gledamo ljudski, vjerski i biblijski, Bog nas poziva da molimo na svakom mjestu, piše u jednoj poslanici da Bog želi da muškarci mole na svakom mjestu položivši ruke bez srdžbe i raspre, i upravo smo to MI, dakle, mi dolazimo moliti jedanput mjesečno na jedno frekventno mjesto gdje smo ponizni i na koljenima bez ikakve srdžbe i bez ikakve raspe, molimo za obraćenje i mir u našem narodu. Mislim da to nije ništa loše što bi nekome trebalo smetati. Ima puno pitanja, puno nejasnoća kod nekih drugih ljudi koji nisu vjernici, nisu identični vjernici ali vjerujem da će se s vremenom spoznati koje se milosti mogu dobiti na takav način, takvom molitvom. Ja vjerujem da ćemo izmoliti velike blagoslove za naš narod .

Svijet su obišle fotografije očeva s djecom koji mole krunicu na koljenima. To je zbilja nešto moćno. Te fotografije nisu bile vidljive samo u Hrvatskoj, nego diljem svijeta. Sve više je muškaraca koji hrabro svjedoče svoju vjeru, i to naravno utječe i na njihovi djecu. Mislim da nema ljepše stvari od toga.

Zašto se moli subotom ? Opće je poznato a je subota Marijin dan, pa ne bi bilo loše, jede subote u mjesecu okupiti muškarce i u Marijinoj prisutnosti moliti određene nakane. Također, i ostali gradovi u ostalim državama odredili su prvu subotu za molitvu krunice, pa smo im se i mi pridružili.

Cijeli razgovor može se vidjeti na YouTube kanalu Laudato Tv- Snaga molitve muškarca na koljenima.

U emisiji gostuju organizatori molitve krunice koju muškarci mole u više hrvatskih gradova. Voditelj projekta ”Muževni budite”, dr. sc. Krunoslav Puškar, i član bratstva ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina” Leon Hrženjak, govore zašto je važna molitva na javnom prostoru, trgovima i ulicama, a ne samo u crkvama i obitelji. Dirljivo je vidjeti više stotina muškaraca na koljenima i s krunicom u ruci, a gosti će pojasniti kolika je snaga te molitve. Otkrit će kako reagiraju djevojke i žene na molitvu krunice u muškim rukama i je li muškarce lako pokrenuti na molitvu u javnost.

Odgovori