Zamjenik HGZ general bojnik Ljubo Ćesić Rojsa izbaćen iz Hrvatskog generalskog zbora

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) je na izvanrednoj sjednici održanoj 16. lipnja 2023. godine većinom glasova donio odluku o izbacivanju umirovljenog general bojnika HV-a i zamjenka predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Ljubu Ćesić Rojsa iz HGZ-a.

Razlog Rojsovog izbacivanja iz HGZ-a navodno je otvoren sukob s predsjednikom Hrvatskog generalskog zbora Marinkom Krešićem jer se s nekoliko suradnika iz HGZ-a uoči Dana državnosti u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu susreo s izaslanstvom Udruženja generala BiH, piše Jutarnji list.

“Točno, vi ste krivac što sam ja izbačen. Poslije vaše emisije je general Krešić sazvao svoju družinu, zovem ih gemišt bojna”, kaže Rojs navodeći imena onih koji su sudjelovali na sjednici na kojoj je odlučeno da se Rojs izbaci iz HGZ-a.

“Ne da treba podnijeti ostavku predsjednik HGZ-a, nego cijelo Predsjedništvo i Upravni odbor. Ne može nas pet odlučivati o  svemu pored 120 članova. Druženje, nismo mi crkvena zajednica da idemo u džamiju. Otkad je ovo vodstvo, mi nismo otišli kod našeg kardinala, nadbiskupa službeno. Idemo u džamiju i na druženje s Alijinim generalima. Nisu oni generali BiH, onda bi bili i Hrvati i Srbi…”, rekao je za N1.

“Oni mogu samo boci odrezati glavu, kad nemaju otvarača za vino. Da dođe prometna policija ispred HGZ-a mogla bi mjesečnu plaću zaraditi, nema ispod 2 promila. Više puta sam upozoravao, mi moramo biti ogledalo ovog društva. Ako smo bili u ratu, mi moramo biti primjer svima.”

Rojs za N1 naglašava kako nema ništa protiv odlaska u džamiju, ali : “Nisu pitali gdje su posmrtni ostaci generala Vlade Šantića. Da nije bilo njega i hrvatskih snaga, Bihać bi doživio sudbinu Srebrenice. Što bih ja trebao šutjeti? Ja neću šutjeti nikome, ja govorim istinu. Spreman sam platiti koju god cijenu treba, ali nema nitko u Hrvatskoj pravo poigravati se sudbinom hrvatskog naroda”, zaključuje Rojs, piše N1-

Od 19 članova Upravnog odbora sjednici je nazočilo njih 14 čime je ispunjen statutarni uvjet pravovaljanosti za donošenje odluka, a za odluku o prestanku članstva glasovalo je 10 članova, dva su bila protiv i dva suzdržana, stoji u priopćenju HGZ-a.

Upravni odbor naglašava da je ukupna situacija u HGZ-u stabilna i nastavlja se “odlučno djelovati poštujući Statut, Kodeks i odluke Upravnog odbora, a prema prihvaćenim planovima rada”.

Iz HGZ-a poručuju da će se, uvažavajući pravo na drugačije mišljenje i poštivanje mišljenja drugih, ali ne prihvaćajući anarhiju i nepridržavanje vlastitih propisa, “i nadalje boriti za međusobne odnose utemeljene na međusobnom uvažavanju i poštovanju, solidarnosti, kolegijalnosti, međusobnoj toleranciji i povjerenju, istinitosti, prijateljstvu i odanosti”.

Odgovori