Za vrijeme rata u Hrvatskoj, od strane milicije SAO Krajine ubijena su dva novinara

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Ne pucajte, mi smo vaša braća

Priča o dva Ruska novinara koja su izvještavala o ratu u bivšoj Jugoslaviji, a ubijeni su od pripadnika srpske milicije SAO Krajine.

Bilo je je to 1. rujna 1991. godine , kada je novinar Ruske Federacije Viktor Nogin sa snimateljem Gennadij Kurinnoj izvještavao o ratu na području bivše Jugoslavije. Kretali su se iz Beograda prema Zagrebu. Iz Ruske ambasade dobili su osobni automobil marke Opel Omega tip 2000SL, diplomatskih registracijskih oznaka 10-A-155, metalik plave boje. Svratiti su u Kostajnicu gdje su razgovarali s zapovjednikom ZNG RH Zvonimirom Kalanom. Nakon obavljenog novinarskog posla, uputili su se cestom Kostajnica-Petrinja. Dolaskom do raskrižja sela Majur, ispaljeni su rafali iz kalibra 7,62 i 7,9 mm. Nakon što se vozilo zaustavilo, koje je imalo diplomatske oznake i bijelu zastavu i natpis PRESS, izvadili su novinare i svu njihovu opremu ( vrlo skupu foto i video opremu) i po riječima jednog od svjedoka događaja S.Borojevića, novinare su likvidirali iz neposredne blizine, pucajuci im u glavu, te vozilo zapalili.

Nakon što je vozilo u potpunosti izgorilo, s bagerom je vozilo odvukao Mirko Zebić te iskopavši rupu, u tu rupu ugurao automobil te ga zakopao.

Nestanak ruskih novinara je prijavljen te se pokušalo doći do informacijama o njima. Na žalost, informacije koje su dolazile od Srpke strane bile su lažne i usmjeravanje prema Hrvatskoj strani kao krivca za nestanak novinara.

Vladimir Mukusev, ruski sveučilišni profesor, novinar i bivši zastupnik u Državnoj dumi, godinama je istraživao nestanak kolega novinara. U tkz. Repubici Srpskoj Krajini susreo se s Milanom Martićem ministrom unutarnjih poslova Krajine koji mu je zaprijetio da se ne bavi s tim i da napusti Krajinu ili će se i on voditi kao nestali, kao i kolege .

Vladimir Mukusev, godinama naporno radi na otkrivanju i širenju istine o ovom mučkom ubojstvu i prikrivanju tog zločina i unatoč velikim otporima i problemima u Rusiji, u dvije knjige objavljuje istinu o tom događaju.

U potrazi za istinom sudjelovao je i pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža koji je unatoč velikom i ustrajnom otporu hrvatskih institucija, 2021. godine podigao spomenik ruskim novinarima pobijenim zbog istine.

Na ovom mjestu 1. rujna 1991. godine pri obnašanju svojih profesionalnih dužnosti tragično su stradali novinari Državne radiotelevizije SSSR-a Viktor Nogin i Gennadij Kurinnoj

Riječi koje su uklesan u spomen obilježje

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin posmrtno je dodijelio državnu nagradu Viktoru Noginu i Genadiju Kurinoju koje su ubili pripadnjici milicije SAO Krajine.

U spomen na hrabre novinare, svake godine arhiepiskop Aleksandar održava panihidu za ubijene novinare.

Srbija je, kao i inače, vješta u dezinformacijama, uputila pismo generalom tužitelju Ruske Federacije u kojem stoji da su novinari oteti od strane MUP-a RH I da su u zatvoru, u Zagrebu. Naravno, to nije mogla biti niti dio istine ali je oduzeto dosta vremena oko toga a pismo je potisano s M.Šarić iz Subotice.

Informacije o smrti ruskih novinara došli su od svjedoka Steve Borojevića svjedok događaja kao pripadnik rezervnog sastava JNA, nakon što je supruga istoga Milena Goronja, dogovorila s Ruskom ambasadom u Beogradu prodaju informacije za 500 USD dolara.

Odgovori