Vukovar: Međunarodni dan Dunava i 30. godina Dunavske konvencije pod motom” Neka Dunav ostane plavi”

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 29. lipnja 2024. – Međunarodni dan Dunava, 29. lipnja, i 30 godina Dunavske konvencije obilježava se u subotu  pod motom “Neka Dunav ostane plav!“, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i naglašava da sliv Dunava ima velik utjecaj na gospodarstvo, okoliš i kulturu cijelog područja na kojem se prostire. 

Hrvatska je među prvim državama dunavskog sliva izrazila podršku ideji zaštite Dunava potpisavši u Sofiji 29. lipnja 1994. Konvenciju o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav, zajedno s još devet zemalja – Austrijom, Bugarskom, Češkom, Njemačkom, Mađarskom, Moldavijom, Rumunjskom, Slovačkom i Ukrajinom te Europskom unijom”, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Konvencija je stupila na snagu 1998., a na ostvarenju njezinih ciljeva uspješno radi Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR) sa sjedištem u Beču. Uz prethodno navedene, članice su i Slovenija te Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, kao i Europska unija kao cjelina.

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav je obilježavanje dana ove najznačajnije i druge po dužini europske rijeke inicirala 2004. u povodu 10. obljetnice  potpisivanja Konvencije.

Od tada se svake godine obilježava Dan Dunava diljem dunavskog sliva, od Njemačke do Rumunjske i Ukrajine, na Dunavu i njegovim pritokama, te se motivirajućim porukama i aktivnostima potiče rasprava o Dunavu i podiže svijest o odgovornosti zajednice i svakog pojedinca za očuvanje ove rijeke.

Prvi Dan Dunava u Hrvatskoj održan je na obali Dunava u Vukovaru 29. lipnja 2004., podsjetilo je Ministarstvo.

Podrška Ukrajini, ruska agresija se negativno odražava na Crnomorski sliv

Ove godine riječ je o jubilarnoj tridesetoj godišnjici potpisivanja Konvencije te dvadesetoj godišnjici obilježavanja Dana Dunava, pod motom „Neka Dunav ostane plav!“. 

Ovakva obilježavanja podsjećaju širu javnost kako vode ne poznaju granice, a sve što se događa u zaštiti i korištenju rijeka uzvodno, od značaja je i za sve članice nizvodno, te je međunarodna suradnja u upravljanju vodama od iznimne važnosti”, poručilo je Ministarstvo.

Upravo iz tog razloga, ističu kako Okvirna direktiva o vodama, kao krovna direktiva vodne politike Europske unije, zahtijeva suradnju na međunarodnim slivovima te izradu zajedničkog plana upravljanja, što je jedna od temeljnih zadaća i ove Komisije.

Sliv Dunava ima velik utjecaj na gospodarstvo, okoliš i kulturu cijelog područja te Komisija i zemlje članice ovim povodom izražavaju snažnu podršku Ukrajini zbog ruske agresije koja se negativno odražava na dosad poduzete mjere i postignute rezultate u Crnomorskom slivu, u nadi da će se sljedeći Dan Dunava proslaviti u miru i sigurnosti”, poručilo je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije. 

Rijeka Dunav izvire u Schwarzwaldu, planinskom kraju na jugozapadu Njemačke, spajanjem rječica Brigacha i Brega u mjestu  Donaueschingenu. Dunav dalje teče prema istoku, kroz nekoliko glavnih gradova  u središnjoj i istočnoj Europi  (Beč,  Bratislava,  Budimpešta i Beograd), te nakon 2857 km, na obali Crnog mora, tvori deltu  u Rumunjskoj i  Ukrajini, koja se nalazi na popisu  svjetske baštine UNESCO-a.

(Hina) 

Foto: Turistička zajednica grada Vukovara

Odgovori