Vlada donijele nove mjere za ublažavanje rasta cijene goriva.

Nove obavijesti Vijesti

Danas je premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na presici obrazložio nove cijene goriva.

Na sjednici Vlada Republike Hrvatske donijeli smo nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva i udara na standard građana. Uz smanjenje iznosa trošarina i limitiranja iznosa marži, novom Uredbom uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje za utvrđivanje cijena naftnih derivata.

Te je nastavio : ” Trošarine smanjujemo za dodatnih 40 lipa za benzin, a za dizel dodatnih 20 lipa. Na plavi dizel nema trošarine pa tu nemamo prostora za intervenciju..”

Ova uredba vrijedi 30 dana, a onda ćemo ponovno razmotriti situaciju.

Idemo dodatno ograničiti najvišu maržu, koja se smanjuje za 10 lipa. Za motorne benzine i dizel s 0.75 lipa maksimalna marža se spušta na 0.65, a za plavi dizel s 0.50 na 0.40” Rekao je Plenković.

“Bez ovih mjera dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15.80, dok bi za benzin građani morali izdvojiti 15.78, a za plavi dizel 10.87 kuna po litri.”

Nove cijene goriva s vladinom intervencijom su: 13.50 kn benzin, 13.08 dizel, 9.45 plavi dizel.

Sve se ovo događa zbog brutalne invazije Rusije na Ukrajinu. Sa svim ovim mjerama koje smo donosili u konačnici to je na 50-litarski spremnik benzina oko 114 kuna manje troškova, dizela 136 kuna, plavog dizela 71 kunu manje troškova.

Nove cijene će ovaj put biti iznimno u srijedu, moramo imati pravno jedan dan razmaka do stupanja ove uredbe na snagu.

Na ovaj način smo pomogli građanima u sljedeća dva tjedna, nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva će biti korekcija i nakon mjesec dana ćemo ponovno procijeniti. Vlada će intervenirati dokle god budu ovakve okolnosti koje su vrlo neuobičajene. Koristit ćemo mehanizme koji su nam na raspolaganju“, rekao je Plenković.

Odgovori