Upit MHB o zbrinjavanju ukrajinskih ranjenika u RH

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

U vezi skrbi o ukrajinskim ranjenicima i odlukom Vlade koja je donesena na 201. sjednici Vlade Republike Hrvatske od 16. ožujka, a tako i dogovoru dvoje resornih ministara u Ukrajini obratili smo se ministarstvu hrvatskih branitelja s upitnom; Da li će se smanjiti broj hrvatskih veterana u Veteranskim domovima dolaskom ukrajinskih ranjenika na rehabilitaciju ?

Odgovor ministarstva hrvatskih branitelja prenosimo u cijelosti ;

Poštovani,

Vlada RH donijela je 16. ožujka 2023. Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj. U tijeku su pripremne radnje za dolazak ranjenih osoba iz Ukrajine u RH koje se poduzimaju u izravnom kontaktu s institucijama Vlade Ukrajine. Ranjene osobe će poslije pružene pomoći biti rehabilitirane u specijalnim bolnicama i lječilištima koja pružaju rehabilitaciju u okviru svoje djelatnosti. U prvoj fazi bit će primljeno do 20 ranjenih osoba iz Ukrajine. Kapaciteti veteranskih centara su dovoljno veliki te neće biti smanjivanja pružanja usluga hrvatskim braniteljima u slučaju rehabilitacije osoba iz Ukrajine kroz programe u veteranskim centrima.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je na 201. sjednici Vlade RH, izvijestio je Vladu o donošenju odluke da se donese Odluka o pružanju pomoći i skrbi ukrajinskim ranjenicima. Kako je ministar obrazložio, pomoć bi u početnoj fazi obuhvatila do 20 ranjenika, a pomoć bi bila zbrinjavanje, liječenje i rehabilitacija ranjenika, kako ministar naglašava, utemeljenu na iskustvu iz Domovinskog rata. A uključivala bi, prijam, trijažu, medicinsko zbrinjavanje, liječenje i rehabilitaciju ranjenika. Pomoć Ukrajini nije usmjerena isključivo na ukrajinske branitelje, nego i na ranjene civile. U provedbi Odluke sudjelovat će predstavnik ; Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kroz formiranje radne skupine čiji rad će koordinirati ministarstvo hrvatskih branitelja, dok će financijska sredstva za provedbu Odluke osigurat će se preraspodjelom u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Pitanje na koje nema odgovora, zašto je Vlada oformila Radnu skupinu iz sedam ministarstava te plus i onih ostalih koji će se pridružiti nakon što Radna skupina započne s radom, ako se radi samo o “do 20 ranjenih osoba ” ?

Nadalje, ministarstvo tvrdi da je kapacitet u Veteranskim centrima dovoljno velik i da se neće smanjiti broj korisnika hrvatskih veterana, ali po realnim stvarima, kapacitet je u dosadašnjim VC svega 650 ležaja , na 435.546 hrvatska branitelja, odnosno, na 56.077 Hrvatskih ratnih vojnih invalida.

(Foto: snimak zaslona/ilustracija)

Odgovori