U Saboru Stipe Župan najavio kako HZZO planira dodatnu injekciju u zdravstveni sustav

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 26. lipnja 2024. –  Državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan izjavio je u srijedu u Saboru kako se u narednim danima očekuje odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o dodatnoj injekciji u zdravstveni sustav, čiji ukupni dugovi dosežu 612 milijuna eura.

Očekujemo u narednim danima da će HZZO donijeti određene odluke za dodatnu injekciju sredstava u zdravstveni sustav”, kazao je Župan u raspravi o izvješću o izvršenju Državnog proračuna za 2023. godinu na upit Dalije Orešković (DOSIP) i Borisa Lalovca (SDP) o dugovima u zdravstvu.

Na kraju svibnja ukupne obveze zdravstvenog sustava iznosile su 612,8 milijuna eura, od čega su dospjele 411 milijuna eura a dospjele od preko 120 dana 80,9 milijuna eura, naveo je.

Prošle godine zdravstveni sustav je saniran s nešto više od 340 milijuna eura, pa su na kraju 2023. ukupne obveze bile 418 milijuna eura. Pritom su dospjele obveze iznosile 252 milijuna eura a obveze preko 120 dana svega 240 tisuća eura, dodao je Župan.

Naveo je i kako Ministarstvo zdravstva radi na objedinjenoj nabavi lijekova, na funkcionalnom spajanju bolnica i drugim projektima koji će pridonijeti racionalizaciji zdravstvenog sustava.

Željko Jovanović (SDP) smatra da vladajući nisu u stanju osigurati održiv financijski sustav. “Nalaz države revizije za 2022. pokazao je da je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura”, rekao je.

Manjak o kojem govorite uključuje i obveze koje zdravstveni sustav ima prema HZZO-u za neizvršene usluge a ponajprije je posljedica pandemije, odgovorio mu je Župan.

Državni tajnik najavio je rebalans ovogodišnjeg proračuna na jesen, te novo izdanje narodne obveznice. Očekuje se, dodao je,  daljnji rast zaposlenosti te dvoznamenkasti rast plaća.

Revidirana procjena ekonomskog rasta za ovu godinu iznosi 3,5 posto, što je među tri najveća rasta u EU za 2024.”, rekao je Župan.

Na upit Marijane Puljak (Centar) o spajanju lokalnih jedinica Župan je rekao da je dosad zaprimljeno 80 zahtjeva za dobrovoljno funkcionalno spajanje. Njima je obuhvaćeno 329 lokalnih jedinica, obrađeno je 50 zahtjeva, a u tu svrhu dosad je isplaćeno 3,8 milijuna eura.

U raspravi o izvješću zastupnici su posebno apostrofirali utjecaj inflacije na standard građana, posebice na one s najnižim primanjima i umirovljenike. U godinu dana prihodi proračuna povećani su za skoro 5 milijardi eura, a umirovljenicima je država jednokratno isplatila 230 milijuna eura, kazao je Boris Lalovac (SDP).

Damir Bakić (Možemo!) složio se da inflacija najviše pogoduje državi a najviše pogađa najsiromašnije. Smatra da nam je potrebna ozbiljna porezna reforma koja će rasteretiti potrošnju na račun oporezivanja imovine i kapitala, te reforma mirovinskog sustava.

(Hina)

Odgovori