U Rijeci otvorena izložba “Dragi Česi” – kao poveznica između Hrvatske i Češke

Nove obavijesti Vijesti

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, pod vedrim nebom i uz blagi povjetarac, otvorena je izložba “Dragi Česi”. Ova izložba ne samo da podsjeća na povijesne veze između Hrvatske i Češke, već i slavi humanost i prijateljstvo koje su se isprepleli kroz teška vremena.

Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović,  zamjenica župana Marina Medarić i predsjednica Češke besede u Rijeci Snježana Husak te među publikom konzul Republike Srbije Nenad Maričić i Jaroslav Trešnak čijom je inicijativom izgrađen kompleks Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.

Pomoć u ratu i prirodnoj katastrofi:

Izložba govori o pomoći koju je Češka pružila Hrvatskoj spašavajući 1.500 djece i majki koji su ostali bez doma u Domovinskom ratu nudeći im zaštitu. Izložba također govori o tome kroz sjećanja neposrednih sudionika prijevoza djece i majki u Češku. Danas u Hrvatskoj imamo jednog formalnog veleposlanika Milana Hovorku, ali uz njega još 1.500 neformalnih veleposlanika koji su bili u Češkoj tijekom ovog rata.

Ali izložba ne završava samo time. Kada su Češku pogodile katastrofalne poplave pomoć je došla iz cijelog svijeta ali također i Hrvatske. O tome također govori izložba. Ona nema  namjeru pokazati čitavu širinu češko-hrvatskih odnosa koji su izuzetno dobri, već eto govori o ove dvije priče o pomoći jedni drugima. Rijeka je prvi grad u kojem će biti predstavljena ova izložba, ali vjeruje kako će gostovati u Daruvaru, Bjelovaru i drugim mjestima. Veleposlanik Hovorka je zahvalio Gradu Rijeci na podršci i pomoći koju pruža od samog početka.

Dostojanstvena ljudska egzistencija:

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika Republike Češke i Republike Hrvatske. Njezin cilj nije samo podsjetiti nas na prošlost, već i potaknuti razmišljanje o vječnoj borbi za dostojanstvenu ljudsku egzistenciju. Pružanje ruke pomoći, kao što su to učinili Česi i Hrvati, ostaje temeljna vrijednost koja nas obogaćuje kao društvo.

Rijeka kao domaćin:

Rijeka je prvi grad u kojem je ova izložba predstavljena, ali vjerujemo da će gostovati i u drugim gradovima poput Daruvara i Bjelovara. Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, istaknuo je kako kulturna suradnja i povijesne veze između naroda mogu učvrstiti prijateljstvo. Pravi se prijatelj prepoznaje po reakcijama u nevolji, a ova izložba svjedoči o pravom prijateljstvu između Hrvatske i Češke.

Češka beseda u Rijeci:

U Rijeci, gdje je povezanost s češkom zajednicom duboko ukorijenjena u povijesti, Češka beseda obnavlja svoje djelovanje. Kroz razne programe i natječaje, doprinose multikulturalnosti i raznolikosti grada. Zamjenica župana Marina Medarić također je izrazila zahvalnost češkoj manjini u Primorsko-goranskoj županiji i naglasila važnost prijateljstva između naših naroda.

Veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka kazao je kako je izložba svoju premijeru imala početkom svibnja u južnim vrtovima praškog dvorca gdje se mogla pogledati do kraja svibnja, nakon čega je bila preseljena na Karlov trg, a tijekom lipnja gostovala je u Brnu. Od samog početka pripreme ove izložbe namjera autorskog tima je bila da ovu izložbu postave u Rijeci.

Ova izložba održava se pod pokroviteljstvom visokih dužnosnika Republike Češke i Republike Hrvatske, što dodatno svjedoči o važnosti i vrijednosti ove kulturne suradnje.

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je kazao kako je ova izložba, dobar primjer kako kulturna suradnja i povijesne veze između naših naroda mogu obogatiti naše živote i učvrstiti prijateljstvo

U Rijeci je naša povezanost s češkom zajednicom duboko ukorijenjena u povijesti. Naime, još davne 1914. godine, u Rijeci je osnovana Češka beseda, a dokaz tome je i spomen ploča na jednoj zgradi na Kantridi.  Češka beseda u Rijeci obnovila je svoje djelovanje kroz udrugu osnovanu 1994. godine i od tada neumorno djeluju okupljajući češku nacionalnu manjinu i priređujući mnogobrojne programe čime apsolutno doprinose riječkoj multikulturalnosti i raznolikosti. Češku besedu Rijeka kroz razne natječaje financijski potpomažu Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Češka Republika kroz Savez Čeha u RH te Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Udruga je u sklopu doma otvorila i hostel kako bi osigurala dio novca i za samofinanciranje. U ime Grada Rijeke, zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe”, kazao je gradonačelnik Filipović.

Izvor i foto: Grad Rijeka

Odgovori