U Ogulinu obilježena 30. obljetnica dolaska 1. gardijske brigade „Tigrova“ na ogulinsko ratište.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

U organizaciji Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrova i Grada Ogulina, u subotu 17. lipnja svečana je proslava započela svetom misom u crkvi Svetoga Križa za sve poginule pripadnike ove postrojbe osobito za onih 26 koji ju poginuli na ovom području.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je s Tigrovima s dubrovačkog ratišta došao na ogulinsko, posebno je izdvojio prijateljstvo i zajedništvo kao snažan čimbenik uspjeha Hrvatske, stoji u priopćenju MHB.

U proteklih 30 godina realizirali smo kao narod sve strateške ciljeve, a da nije bilo hrabre obrane i pobjede u Domovinskom ratu, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske”, poručio je Medved na svečanom obilježavanju obljetnice.

Sve je to temelj daljnjeg prosperiteta Hrvatske“, naglasio je ministar Medved. 

“Sačuvajte ono što nas je nosilo u najtežim danima Domovinskog rata, a to je zajedništvo“, poručio je.

Opisujući ratna zbivanja na ogulinskom ratištu, Medved je izdvojio topnike, inženjeriju, logistiku, izvidnicu i sve druge koji su radili zajedno s Tigrovima i omogućili da se do zime izgrade barake, razminira dio Male Kapele. Sve su to bili preduvjeti da se prostor može obraniti i da se može prezimiti u uvjetima od dva metra snijega, kazao je.

Odradili smo svoju misiju, put Tigrova je put hrabrosti i časti, ali krvav put, sa 367 poginulih i 6 nestalih suboraca diljem Hrvatske“, rekao je Medved.

General Mate Pađen, zapovjednik 143. brigade, rekao je da im je bila čast što su zajedno s Tigrovima držali dvije godine prvu liniju ogulinske bojišnice.

Dolaskom Tigrova sve se u potpunosti mijenja. Obrana postaje sekundarna, a pripreme za napad primarna zadaća“, rekao je Pađen.

Zahvalio je pritom svima, a posebno onima kojih više nema i svima koji i danas nose posljedice rata.

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg naglasio je da se Hrvatska vojska danas nadograđuje i modernizira, kao i poboljšava status vojnika.

Na svaki mogući način treba poboljšati životni standard vojnikinja i vojnika da bi se i današnja generacija mladih ljudi javljala u vojsku, da bi Hrvatska imala sigurnost“, rekao je Hrg.

Odgovori