U Gospiću povodom 30. obljetnice 9. gbr Vukovi, ministar Medved i Banožić položili vijence

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Ministar obrane Mario Banožić u petak 28. listopada 2022. godine položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Gospiću, a u sklopu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi i obljetnice ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi. Uz ministra obrane bio je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Ličko –senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Antonio Šebalj i drugi predstavnici braniteljskih udruga.

Ministar obrane Mario Bano??i?? u petak 28. listopada 2022. godine polo??io je vijenac i zapalio svije??u kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim ??rtvama Domovinskog rata u Gospi??u, a u sklopu obilje??avanja 30. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi i obljetnice ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi. | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane istaknuo je kako je ključna poruka današnjeg dana sjećanje na sve umrle, poginule i nestale pripadnike “Vukova”.

Pripadnicima Vukova želim da se nastave izgrađivati u ljudskom i vojničkom pogledu, da svaki dan koristite za napredak i doprinos Hrvatskoj vojsci.

Suosjećam s članovima obitelji poginulih, nestalih i stradalih branitelja pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi i obiteljima svih ostalih branitelja koji su svojom žrtvom pridonijeli ostvarenju velike pobjede u Domovinskom ratu. Od srca upućujem i čestitku povodom 30. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi i obljetnice ustrojavanja motorizirane bojne Vukovi. Ministarstvo obrane daje punu podršku udrugama hrvatskih branitelja. Na svim obilježavanjima stojimo uz gardijske postrojbe, tako i na današnjem obilježavanu 30. obljetnice 9. gardijske brigade, a to ćemo činiti i u budućnosti

Ministar obrane Mario Banožić

Poštovani pripadnici proslavljene ratne 9. gbr Vukovi,

Poštovani pripadnici motorizirane bojne Vukovi,

Čestitam vam od srca veliku obljetnicu – trideset godina od ustrojavanja Devete gardijske brigade, legendarnih Vukova.

Bili ste stup obrane Like, ali i udarna snaga u oslobodilačkim operacijama i akcijama, od Maslenice, Medačkog džepa, obrane Velebita, Ljeta 95. i Oluje.

Svugdje gdje ste djelovali neprijatelj je osjetio snagu Vukova, odlučnost prekaljenih branitelja, naše garde!

U molitvama i sjećanjima su nam poginuli Vukovi, oni čija je žrtva u temeljima naše današnjice!

Bili ste i ostali primjer kako hrvatski branitelji brane i oslobađaju jedinu domovinu Hrvatsku – bez kalkulacija, srcem, znanjem, beskrajnim domoljubljem.

Hvala vam za veliko djelo slobode!

Vi, ratni Vukovi, primjer ste današnjoj mladosti, vašim nasljednicima!

Današnja hrvatska mladost kroz motoriziranu bojnu Vukovi čuva uspomenu na ratnu gardu i prenosi s ponosom duh zajedništva i slobode koji ste vi u sve nas usadili

Jer Vukovi su uvijek bili Prvi među jednakima!

Ministar obrane Mario Banožić – iz priopćenja MORH

Povodom 30.-te obljetnice ustrojavanja 9. gbr Vukovi, ministar Tomo Medved uputio je čestitku ;

Poštovani pripadnici 9. gardijske brigade Vukovi, dragi prijatelji,

čestitam vam 30. obljetnicu 9. gardijske brigade Hrvatske vojske, slavnih Vukova!

Deveta gardijska brigada bila je od presudnog značaja za obranu Gospića i okosnica obrane na širem području ličke bojišnice te u operacijama Maslenica, Medački džep i Ljeto 95., kao i u pobjedonosnoj Oluji.

Kroz brigadu je prošlo oko 8000 pripadnika, a u ovoj prigodi s posebnim pijetetom prisjećamo se poginulih Vukova – njih 56 položilo je svoje živote u obrani i oslobađanju naše domovine.

Njima i njihovim obiteljima vječno smo zahvalni za našu slobodu i neovisnost, kao i svima vama koji ste bili spremi na žrtvu za domovinu pod vašim čuvenim geslom ‘primus inter pares’.

Proslavili ste svoju brigadu i časno ime Vukova na ponos Like i cijele Hrvatske, a vaš častan ratni put uzor je mladim hrvatskim vojnicima u redovima pobjedničke Hrvatske vojske.

Čestitam i mladim Vukovima, neka vam crna beretka bude podsjetnik na slavnu prošlost i poticaj za vaš profesionalni razvoj. Ostanite uvijek domovini vjerni i prvi među jednakima!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved – iz priopćenja MHB

Odgovori