Na današnji dan prije 31. godinu, zrakoplov agresorske jugo armije raketirala osječku osnovnu školu

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan prije 31. godina , agresorska jugo armija od ranih jutarnjih sati ( oko 3:30 sati ) nadlijetala je grad Osijek, a iznad Laslova, Antunovca , Đakova i Našica ispaljivalo je snopove svjetlećih raketa .

U 13 sati neprijateljski zrakoplov, poslije naglog obrušavanja, jednom raketom je pogodio novi pogon za proizvodnju crijepa u đakovačkom pogonu za proizvodnju ciglarskih proizvoda na Strossmayerovcu., a drugi je projektil završio nedaleko od »Opeke«. Posljedica raketiranja je uz veliku materijalnu štetu bila dva poginula Luka Vuletić i Ivica Pile te troje ranjenih ali van životnih opasnosti Vilko Miler, Mićo Zorić i Darko Platužić .

Oko 13,30 na šire područje grada veliko[1]srpski zrakoplovi izbacili su 24 rakete i po jednu kasetnu bombu na Antunovac, Ivanovac i Ernestinovo te 4 napalm bombe na ekonomiju Rudine (u blizini sela Ivanovac). U 14,12 grad Osijek je nadletio jedan zrakoplov, iz smjera Đakova. Pridružila su mu se još dva velikosrpska zrakoplova, iz smjera Vukovara. Bilo je ispaljeno ukupno 3 rakete »zrak-zemlja« na stambeno naselje »Sjenjak« u središtu Osijeka. Dvije su zgrade teško oštećene, a ranjena su 4 civila (od toga 3 djece).

U 14:53 sata zrakoplov je na Antunovac, Ivanovac i Ernestinovo izbacio tri kasetne bombe , osim razorne moći i uništenja imovine teško je na stradalo pet osoba a jedna je osoba poginula. Nešto poslije u 15:06 sati jugo armije nastavila je raketiranje na području Osijeka i to na naselje Sjenjak i Osnovnu školu “Rade Končar” ( sada Fran Krsto Frankopan) a u kojoj je bilo smješteno zapovjedništvo 2 bataljuna 106 brigade . U tome danu poginule su 2 osobe a 16 ih je ranjeno.

U istom danu četnici su izvršili tenkovski napad na Antunovac te nekoliko granata ispaljeno je na Laslovo.

Pješački napad na Borovo Naselje iz smjera Bršadina, Crepulje i Trpinje je uspješno odbijen, dok je preciznim pogocima hrvatskog teškog topništva uništen haubički divizion u Negoslavcima. Inače, već danima se vodi žestoki boj u predjelu Marinaca. Svrha ove ofenzive Hrvatske vojske jest probijanje obruča, u kojem se Vukovar nalazi već više od dva mjeseca. Uočena su i nova dovlačenja srbijanskih rezervista, koja slute na nove žestoke borbe oko Vukovara i Vinkovaca. D.CE. ( Glas Slavonije )

Odgovori