TRIDESETA OBLJETICA ZLOČINA NAD HRVATIMA U OPCINI PROMINA

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 2. veljače 1993.godine , obilježava se 30.-ta obljetnica kada su pobunjene srpke snage potpomognute dobrovoljačkim snagama iz Srbije , počinile ratni zločin nad 16. civila s područja Općine Promina, naselja Mratovu, Puljanima i u zaseoku Krivići .
Ubojstva nedužnih civila , pohodili su pripadnici 75.motorizirane brigade te pripadnici Kragujevačkog četničkog pokreta “Vojvoda Vuk”, u razdoblju od siječnja,veljače i ožujka 1993.godine.


U veljači 1993. godine u zaseoku Krivići pripadnici 75. motorizirane brigade u zvjerskom pohodu ubili su petero civila: Ivana Vucića zajedno sa suprugom Katom te Matu Vucića zajedno sa suprugom Marijom, bacivši ih u bunar.
Tomica Vucić ubijena je dok je čuvala stado ovaca 24. III. 1993. godine.


U Mratovu 25. I. 1993. g. četnici su zaklali Petra Džaju ispred kuće, a Antu Pericu ubili u vlastitoj kući 19. I. 1993. g.


Ana Bandalo umrla je početkom 1993. g. pod nepoznatim okolnostima (za vrijeme pokolja u Puljanima 2. II. 1993.). Pripadnici Kragujevačkoga četničkog pokreta „Vojvoda Vuk“ počinili su monstruozni zločin nad osmero civila u Puljanima: Ivana Bračića (Bećarića) ubili su u vlastitoj kući zajedno sa suprugom Anom Mandom te još troje susjeda Maricom Bračić, Anom Parać i njezinim mužem Pavlom Paraćem. Bože Krste Bračić, Josip Parać (Miran) i Kaja Parać ubijeni su istog dana, 2. veljače 1993. g.
Prva žrtva sa područja Promine u selu Puljani, bio je drniški policajac Šime Grabić 16.rujna 1991.goine te četvoro civila , među kojima i jedno dijete. U prvom granatiranju u Puljanima stradali su Mate Burnać, Kata Pokrovac i Marija Verović, dok je 12-godišnja djevojčica Marija Pokrovac poginula za vrijeme granatiranja istog dana u Oklaju prilikom obreda sahrane na mjesnom groblju svetog Mihovila.


Općina Promina u Domovinskom ratu za slobodu Hrvatske, dala je 23. Hrvatska branitelja te 49. civila.
Pitanje je , tko je odgovarao za ove zločine ?

Ono što je naša dužnost i obveza, njegovati sjećanja u čast svih ljudi koji su dali svoje živote a sve radi sulude ideje o “Velikoj Srbiji”, ali smo i svjedoci da ta ideja nije nestala.

Odgovori