Na današnji dan 2.velječe 1878.godine u Novom Sadu, umro je hrvatski skladatelj Josip Runjanin.

Hrvatska Povijest Kultura Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 2.velječe 1878.godine u Novom Sadu, umro je hrvatski skladatelj Josip Runjanin. Runjanin je uglazbio pjesmu Mihanovića “Horvatska domovina” a 1891. godine proglašena je hrvatskom himnom pod naslovom “ Lijepa naša domovino” .

Josip Runjanin rođen je 8.prosinca 1821. Godine u Vinkovcima, gdje je i kršten u pravoslavnoj crkvi Silaska Svetog Duha. Bio je Cincarskog porijekla od prebjega iz Srbije, grčko istočne vjere. Školu je pohađao u rodnim Vunkovcima i Srijemskim Karlovcima, a nakon školovanja 1847.godine odlučio se za vojničko zvanje. Bio je kadet u 10.Banskoj graničnoj pješačkoj pukovniji pod zapovjedništvom pukovnika Josipa jelačića. Godinu dana poslije postao je kadet-časnički zamjenik, a u svibnju iste godine, zastavnik, a u rujnu poručnik. Nakon godine dana službovanja, unaprijeđen je u čin natporučnika, a satnik je postao u travnju 1857. godine . Deset godina nakon toga dobiva čin bojnika, a 1871.godine unaprijeđen je u čin potpukovnika i umirovljen . Između 1848-1866.godine sudjelovao je u četiri ratna pohoda u Italiji. Oženio se u svojoj 43.godini kćerju umirovljenog satnika Tome Perakovića. U Hrvatski sabor ušao je kao predstvanik Prve banske pukovnije 1865. godine. Nakon što je umirovljen povukao se iz javnog života te je do svoje smrti živio u Novom Sadu.

Umro je 2. Veljače 1878.godine , a pokopan je u Novom Sadu na pravoslavnom tz. Uspenskom groblju.
Runjanin je u Glini pohađao školu glasovira kod vojnog kapelnika Josipa Wendela. Kao carski kadet služio je u Glini gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali redove ilirskih pisaca. Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu “Horvatska domovina”.

Prva izvedba se dogodila u kući trgovca i ilirca Petra Peleša u Glini. Popjevka je postala veoma popularna u svim hrvatskim zemljama i pjevala se ravnopravno s Gajevom “Još Hrvatska ni propala” u raznim prigodama.
Pjesma je pod nazivom Hrvatska himna prvi puta izvedena prigodom otvorenja Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891., te pri izložbi svečanosti “Hrvatskog pjevačkog saveza” na kojima se bira hrvatka himna. Tri su prijedloga za himnu:” Bože živi blagodlovi” Petra Preradovića, glazba Ivan pl. Zajca; “ Hrvatska himna”, Huge Badalića, glazba I.pl.Zajc; i “Hrvatska domovina” Antuna pl. Mihanovića, glazba Josipa Runjanina. Tada je sa najvećim odobravanjem i ushićenjem nazočnih doživjela upravo izvedba Josipa Runjanina koja otad postaje hrvatska himna “ Lijepa naša domovino “ po prvim stihovima pjesme.

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
Da bi vazda sretna bila!

Mila kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina,
Mila kuda si nam ravna,
Mila kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci,
Nit’ti Dunav silu gubi!
Sinje more, svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi!

Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!

Odgovori