Sveti Leopold Bogdan Mandić: simbol pobožnosti i predanosti vjerskom životu

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti Vjera

Na današnji dan, 12. svibnja, obilježavamo rođenje jednog od najcjenjenijih svetaca Katoličke crkve, Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Rođen 1866. godine u Herceg-Novom, tada dijelu Boke Kotorske, sveti Leopold je postao simbolom pobožnosti i predanosti vjerskom životu.

Od malih nogu, Leopold je pokazivao duboku vjeru i posvećenost. Njegovi roditelji, Petar Antun Mandić i Dragica Carević, dali su mu ime Bogdan Ivan prilikom krštenja. Njegov put u redovništvo započeo je 4. svibnja 1885. godine kada je položio prve redovničke zavjete u Kapucinskom redu. Nastavio je svoje obrazovanje u Padovi i Veneciji, gdje je studirao filozofiju i teologiju, a kasnije je ređen za svećenika.

Sveti Leopold proveo je mnoge godine služeći kao ispovjednik, prvo u raznim samostanima, a zatim najduže u Padovi. Njegova ispovjedaonica bila je mjesto utjehe i duhovne obnove za mnoge vjernike koji su dolazili iz cijele Italije i šire.

Njegova sposobnost da sluša i pruži oprost pomogla je mnogima da pronađu mir i obnovu u svojim životima. Bio je poznat po svojoj ljubavi prema svim ljudima, bez obzira na njihovu pozadinu ili društveni status, i posvetio je svoj život služenju drugima.

Nakon što je preminuo 1942. godine, narod ga je odmah proglasio svecem, a njegovo štovanje brzo se proširilo diljem svijeta. U Hrvatskoj je širenje njegova štovanja započeo kardinal Alojzije Stepinac.

Sveti Leopold Mandić bio je poznat po brojnim čudima koja su se dogodila po njegovom zagovoru.

Tri čudesna ozdravljenja – Else Raimondi, Paola Castellija i Elise Ponzolotto – posebno su doprinijela njegovoj kanonizaciji 16. listopada 1983.

Elsa Raimondi, koja je rođena 30. lipnja 1922. u Cavazzanu di Lusia u Italiji, oboljela je od upale slijepog crijeva i bruha te je operirana 1944. godine. Nakon što je ponovno operirana 1946. zbog tuberkuloznog peritonitisa, nije bilo puno nade za njezino ozdravljenje. Međutim, nakon što je započela molitvu kapucinske devetnice, molivši svetog Leopolda za zagovor, doživjela je čudesno ozdravljenje. Na kraju devetnice, tvrdila je da je vidjela svetog Leopolda koji ju je upitao želi li biti ozdravljena, na što je ona odgovorila potvrdno. Njezino ozdravljenje bilo je potvrđeno i od strane liječnika.

Drugo čudo pripisuje se Paolu Castelliju, koji je osjetio snažnu bol u trbuhu na povratku iz mise 1962. godine. Nakon molitve svetom Leopoldu, doživio je neobjašnjivo ozdravljenje.

Treće čudo odnosi se na Elisu Ponzolotto, čija priča o ozdravljenju također svjedoči o moći zagovora svetog Leopolda.

Osim ovih poznatih čuda, mnogi vjernici i danas svjedoče o milostima primljenim po zagovoru svetog Leopolda, što ukazuje na njegov trajni utjecaj i prisutnost među onima koji ga štuju i mole za njegov zagovor.

Konačno, 1983. godine, papa Ivan Pavao II. svečano ga je proglasio svetim.

Danas, mnogi hodočasnici dolaze na njegov grob u Padovi, gdje se s poštovanjem dotiču njegove ispovjedaonice, mjesta gdje je zaslužio nebo i vršio svoje ekumensko poslanje. Sveti Leopold Mandić ostaje trajni simbol milosrđa, pomirenja i vjere.

Odgovori