Prosvjedi protiv sudjelovanja Izraela na Euroviziji

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Uoči ovogodišnjeg finala Eurosonga u Malmou u Švedskoj, oko 5.000 pro-palestinskih prosvjednika izrazilo je nezadovoljstvo sudjelovanjem Izraela na natjecanju. Prosvjednici su mašući palestinskim zastavama izvikivali slogane poput: “Eurovizija, ne možete se sakriti, podržavate genocid” i “Slobodna, slobodna Palestina”.

Iako Izrael nije dio Europe, sudjeluje na Euroviziji od 1973. godine i četiri puta je pobijedio. Unatoč tome, pro-palestinske skupine mjesecima pozivaju organizatora Eurovizije, Europsku radiodifuznu uniju, da zabrani Izraelu sudjelovanje na natjecanju. Tisuće glazbenika, uključujući pop zvijezde i bivše sudionike Eurovizije, potpisalo je peticije u kojima se navodi da postoji presedan za izbacivanje Izraela s događaja: Eurovizija je 2022. zabranila Rusiju nakon potpune invazije na Ukrajinu.

Na subotnjem prosvjedu, Loay Mogari (39), glazbenik s kapuljačom u bojama palestinske zastave, izjavio je da su izraelska vlada “ubojice”. Pozvao je sudionike subotnjeg finala da daju pro-palestinske izjave s pozornice “i kažu istinu o Palestini”.

U usporedbi s pro-palestinskim studentskim prosvjedima na okupiranim fakultetima u Sjedinjenim Državama, prosvjedi u Malmou bili su mirni, s malo policajaca vidljivih uz sudionike prosvjeda i malim poremećajima u središtu grada. Na subotnjem mimohodu nije bilo uhićenja, izjavio je glasnogovornik policije u e-mailu.

Ulf Bjereld, stručnjak za švedsko-bliskoistočne odnose na Sveučilištu u Göteborgu, rekao je u telefonskom intervjuu Alexu Marshallu(The New York Times) da mnogi Šveđani suosjećaju s prosvjednicima. U švedskom društvu vladalo je “vrlo snažno nezadovoljstvo” prema djelovanju Izraela u Gazi. Otkako je Izrael napao Gazu nakon listopada. 7 napada predvođenih Hamasom u kojima je Izrael procjenjuje da je poginulo oko 1200 ljudi, u Švedskoj je došlo do porasta antisemitskih zločina iz mržnje.

U razdoblju od listopada do prosinca 2023. bilo je 110 incidenata, navodi organizacija u nedavnom izvješću, u odnosu na 24 u istom razdoblju prethodne godine.

Malmo je grad s oko 360.000 stanovnika, od kojih je trećina rođena izvan Švedske, uključujući mnoge s Bliskog istoka.

U subotu su u mimohodima sudjelovali članovi Židovske uzbune, male skupine židovskih aktivista koji su prosvjedovali protiv izraelskih akcija u Gazi. Elias Rose Gordon, 23, član koji nosi kapicu u bojama palestinske zastave, rekao je da je Eurovizija “licemjerna” jer je dopustila Izraelu da uđe u natjecanje kada je zabranila Rusiju.

Tijekom probe za finale Eurovizije, sudionici na podu Malmo Arene mahali su dvjema palestinskim zastavama. Osiguranje je brzo uklonilo predmet. Slimane, koji predstavlja Francusku, prestao je pjevati tijekom probe kako bi pozvao na mir. “Žao mi je što ne govorim dobro engleski”, rekao je: “Svaki umjetnik ovdje želi pjevati o ljubavi i pjevati o miru.”

Izvor: Alex Marshall/ The New York Times

Odgovori