Svečana Primopredaja Zapovjedništva Orkestra OS RH: Novo Poglavlje u Glazbenoj Tradiciji

Nove obavijesti

Zagreb, Hrvatska – U prestižnoj dvorani “Dr. Franjo Tuđman” Kongresnog centra vojarne “Petar Zrinski”, 4. travnja 2024., održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH). Pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan, koji je orkestrom ravnao od 2003. godine, predao je štafetu bojniku vojnom specijalisti Milanu Milasu, dosadašnjem zapovjedniku Orkestra Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Događaju su prisustvovali visoki vojni dužnosnici, uključujući general-pukovnika Mladena Fuzula, general-bojnika Blaža Beretina, brigadnog generala Ivanu Raos, brigadira Iliju Pašalića, kao i zapovjednike postrojbi i prve dočasnike.

Pukovnik Vukovojac-Dugan u svom je oproštajnom govoru naglasio značajna dostignuća Orkestra OS RH, uključujući modernizaciju opreme, odgovor na povećane zahtjeve za protokolarnim nastupima, te unapređenje i promociju Jazz orkestra. Njegova predanost i rad bili su temelj za razvoj orkestra kao jedinstvene glazbene postrojbe.

Bojnik Milan Milas, preuzimajući dužnost, izrazio je zahvalnost svom prethodniku na izvrsnom vodstvu i postavljenim temeljima za daljnji napredak. Naglasio je važnost vojnih glazbenih ansambala kao predstavnika Oružanih snaga u interakciji s civilnim stanovništvom, te potrebu za održavanjem visokih standarda u glazbenoj izvedbi i vojničkom ponašanju.

Ova primopredaja simbolizira kontinuitet i obnovu tradicije vojne glazbe u Hrvatskoj, te otvara novo poglavlje u kojem će Orkestar OS RH nastaviti svoju misiju promicanja kulture i umjetnosti unutar vojnih i civilnih okvira.

ahvalivši pukovniku Duganu na svemu što je proteklih 21 godinu učinio za razvoj Orkestra Oružanih snaga i Zapovjedništvo za potporu u cjelini, Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general – pukovnik Mladen Fuzul kazao je da je zahvaljujući njemu 2008. godine došlo do objedinjenja glazbene struke, gdje su Simfonijski puhački orkestar HV-a, Orkestar HRM i Klapa “Sv. Juraj” HRM postali dio Orkestra Oružanih snaga.

“Vaše vođenje Orkestra nije bilo samo dirigiranje, već je to bilo umjetničko vodstvo koje je povezivalo sve sastavnice Orkestra OS. Znajući da se Orkestar sastoji od Orkestra HRM, Klape HRM “Sveti Juraj”, Jazz orkestra HV te Hodnog sastava Orkestra Hrvatske vojske, mogu slobodno zaključiti da nije dovoljno biti samo poznavatelj glazbe i dirigent već da je za vođenje Orkestra potrebno imati i menadžerske vještine. Upravo su one važne za uskladbu tolikih glazbenika i stvaranje harmonije, kako u zvuku tako i u timskom duhu”.

General Fuzul na kraju je zaželio pukovniku Vukovojcu–Duganu i bojniku Milasu puno uspjeha u daljnjem radu s nadom da će i na novim životnim i profesionalnim izazovima biti jednako uspješni kao što su to i do sada bili.

Izvor: MORH Foto: MORH/ T. Brandt

Odgovori