Sukob na vrhu: Plenković i Milanović u predizbornoj borbi

Nove obavijesti Politika Vijesti

Dok se Hrvatska priprema za parlamentarne izbore zakazane za 17. travnja 2024. godine, politička scena je zahvaćena sukobom između dva vodeća političara: premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Premijer Plenković, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), nedavno je odgovorio na izazove predsjednika Milanovića, ističući da će upravo on ostati na čelu vlade. Ovaj sukob dolazi u trenutku kada je Ustavni sud blokirao Milanovićevu kandidaturu za premijera dok je još uvijek na dužnosti predsjednika.

Milanovićeva reakcija na odluku suda bila je kratka i zagonetna, obećavajući “Rijeke pravde dolaze.””. Ovaj sukob između populističkog Milanovića i Plenkovića odražava duboke podjele unutar hrvatskog političkog spektra i mogao bi imati značajan utjecaj na ishod izbora.

Analitičari smatraju da će ova politička borba biti ključna za određivanje budućeg smjera Hrvatske, posebice u svjetlu optužbi za korupciju i nepotizam koje su obilježile vladu premijera Plenkovića. S obzirom na to da su izbori samo nekoliko tjedana udaljeni, oči javnosti su uprte u ova dva politička suparnika dok se zemlja priprema za glasanje koje bi moglo definirati njezinu budućnost.

Plenković uvjerava da ako pobijedi na parlamentarnim izborima, prosječna plača će biti 1600 eura, a mirovine će biti najmanje 750 eura. Također je najavio nastavak smanjenja inflacije i rasta BDP-a, stupanje na snagu porezne reforme koja bi trebala olakšati financijski teret građana i poduzetnicima te odgovornost provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), što uključuje korištenje sredstava EU za ekonomski razvoj i modernizaciju zemlje.

Plenković je također naglasio važnost stabilnosti i kontinuiteta vlasti, posebice u kontekstu optužbi za korupciju koje su se pojavile protiv njegove vlade. Njegov odgovor na te optužbe bio je odlučan, s naglaskom na transparentnost i borbu protiv korupcije.

S druge strane, ako Zoran Milanović i Socijaldemokratska partija (SDP) pobijede na parlamentarnim izborima, obećali su sljedeće; Odlučnu i čistu vladu: Milanović je obećao voditi odlučnu i transparentnu vladu, s naglaskom na “rijekama pravde” koje će teći kroz zemlju. Reformu pravosuđa: Njegova retorika o “rijekama pravde” sugerira planove za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije. Neovisnost o političkim strankama: Milanović je najavio da će se kandidirati kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a, što ukazuje na njegovu želju za neovisnošću od stranačkih utjecaja.

Milanovićeva kandidatura i planovi za vladu naglašavaju njegovu spremnost da se suoči s izazovima i vodi Hrvatsku prema promjenama koje je obećao tijekom kampanje.

Plenković je poručio Milanoviću da podnese ostavku na mjestu predsjednika i kandidira se za premijera te da je spreman na debatu s Milanovićem.

Kako je bilo na prošlim izbora?

Na prošlim parlamentarnim izborima izašlo je 46,3 % glasača, dok su 2016. godine izašli nešto više, 52,6 % . HDZ je na izborima 2020. godine dobio 37,3 %, dok je na izborima 2016. godine dobio 36,3 % glasova, a SDP je na parlamentarnim izborima 2020. godine dobio 24,9 %, a 2016. godine 33,8 % glasova.

Današnja predviđana su da bi HDZ mogao osvojiti 33% , a SDP 23% glasova.

Odgovori