Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske.

Nove obavijesti Vijesti

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su, tvrde, u akciji “Oluja” 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u sudjelovanju.

U avionskom raketiranju je, za sada, identificirano 13 ubijenih osoba od kojih šestero djece, kao i 24 ranjenih.

Novinar Dejan Kožul sa srpskih novosti smatra da je “svaki potez Tužilaštva za ratne zločine već duže vrijeme politički i nema nikakve veze sa stvarnom željom da se problem zločina razriješi.

Što me podsjeća i na hrvatsko pravosuđe kada je u pitanju rješavanje ratnog zločina na području RH od strane agresora.

U vezi optužnice, u razgovoru sa novinarkom dnevnog.hr Borović kaže :

Ova optužba mi nije novost jer se na tome radi minimalno 15 godina. Nije mi novost niti to da Hrvatska mirno gleda kako Srbija preuzima primat nad svim bivšim državama i daje si za pravo dizati optužnice, a kada su njihovi grijesi u pitanju – poriče da ima išta s ratom. Nevjerojatno je ovo nečinjenje naše države”, konstatira legendarni heroj Domovinskog rata koji je izveo najuzbudljiviji prelet sa Željave u Pulu.

Borović dalje navodi kako mu je poznato još iz prvih dokumenta u kojima se spominju dizanju tužbe, koje ima u svim posjedu, da se između redova spominji i piloti Selak i Ivandić.

Prvo se trebalo ići na podizanje optužnice protiv zapovjednika HRZ-a Imru Agotića, zapovjednika Josipa Čuletića, i pilota Borovića, Selaka i Ivandića. Poslije smrti Agotića I ćuketica, u optužnicu su uvršteni Vladimir Mikac i Željko Jelenića.

Na samom kraju govori kako mu je žao što se Republika Hrvatska ne zna postaviti u ovakvim slučajevima. Jedino tko se suprotstavlja, ali naravno, na svoj osebujan način je predsjednik Zoran Milanović.

Foto: screnshoot YouTube

Odgovori