Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola: Učenici preuzimaju uloge zastupnika

Najave Nove obavijesti Vijesti

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizira 11. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora, koja će se održati u ponedjeljak, 29. travnja 2024., s početkom u 12:00 sati u Sabornici. Ova edukativna inicijativa omogućuje učenicima srednjih škola da se upuste u simulaciju rada stvarnog Sabora, razmatrajući zakonodavne prijedloge i sudjelujući u raspravama.

Tema rasprave: Prijedlog zakona o sustavu civilne zaštite, s Konačnim prijedlogom zakona, prvo i drugo čitanje (hitni postupak).

Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici sudjeluje 151 učenik zastupnik i 2 učenice u ulozi tajnice i zamjenice tajnice simulirane sjednice, iz 49 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. Učenici zastupnici raspoređeni su u 29 klubova zastupnika, koji nose nazive po imenima škola iz kojih dolaze. Svaka škola sudjeluje s timom učenika koji će se predstaviti jednim izlaganjem ili u ime saborskog odbora ili u ime kluba zastupnika ili u pojedinačnoj raspravi. Takvim načinom rada učenici će vjerno simulirati rad stvarnog Sabora.

Simulirajući rad zastupnika u Hrvatskom saboru, učenici srednjih škola na neposredan način usvajaju znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona što za njih predstavlja dragocjeno iskustvo. Sudjelovanjem u radu simulirane sjednice, učenici također bolje razumiju ulogu najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela Republike Hrvatske. Simulirana sjednica se odvija prema vlastitom Poslovniku i doprinosi razvoju demokratske političke kulture među mladima.

Predsjednik Hrvatskoga sabora, gospodin Gordan Jandroković, svečano će otvoriti sjednicu i učenicima zaželjeti uspješan rad. Na samom početku dodijelit će nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Sjednica će se prenositi uživo putem YouTube kanala Internetske televizije Hrvatskoga sabora na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=a0VGTR9t-TI.  

Program možete preuzeti na LINKU.

Predviđeno trajanje sjednice je 210 minuta.  

Odgovori