SDP predlaže hitno sazivanje tematske sjednice zbog učestalih požara otpada

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 25. lipnja 2024. – SDP-ovi članovi saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode u utorak su zatražili hitno sazivanje tematske sjednice zbog učestalih požara otpada koji po njima ukazuju na ozbiljne manjkavosti u gospodarenju otpadom te prijete zdravlju i okolišu.

“U proteklih nekoliko mjeseci suočeni smo s nizom ozbiljnih incidenata vezanih uz požare otpada, što predstavlja značajnu prijetnju okolišu i zdravlju stanovništva”, upozorili su zastupnici SDP-a Mihael Zmajlović, Ivana Marković i Mario Milinković.

Otpadna plastika gorjela je u tvrtki za gospodarenje otpadom Folding u osječkom prigradskom naselju Josipovcu, u skladištu firme Eko Flor kod Zaprešića gorjela je plastika dok je na odlagalištu Metis u Puli gorio kartonski otpad, upozorili su.

Požari po njihovim riječima ukazuju na ozbiljne manjkavosti u sustavu gospodarenja otpadom.

Ti incidenti, poručuju, jasno pokazuju potrebu za hitnim djelovanjem i preispitivanjem načina upravljanja te kontrole sustava gospodarenja otpadom kako bi se spriječili slični događaji.

Iz SDP-a predlažu da na tematsku sjednicu budu pozvani svi odgovorni za funkcioniranje sustava gospodarenja otpadom, a prvenstveno ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, predstavnici Državnog inspektorata i najvećih tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom u Hrvatskoj, od kojih su posebno naglasili predstavnike CIOS grupe.

Na tematskoj sjednici očekuju detaljnu analizu uzroka i posljedica požara te predlaganje konkretnih mjera za sprječavanje sličnih incidenata.

(Hina)

Foto: Ilustracija

Odgovori