Ministar Anušić na konferenciji Hrvatskog generalskog zbora: Doprinos branitelja i temeljno vojno osposobljavanje

Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

U utorak, 25. lipnja 2024., potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane, Ivan Anušić, sudjelovao je na otvaranju konferencije Hrvatskog generalskog zbora. Konferencija, pod nazivom “Doprinos branitelja u obrani zemlje i potreba osposobljavanja mladih”, održana je u Zagrebu.

Na konferenciji se raspravljalo o potencijalnim ugrozama vezanim uz nacionalnu sigurnost, daljnjem smjeru izgradnje sustava domovinske sigurnosti te ulozi hrvatskih branitelja u tome. Ministar Anušić istaknuo je važnost uloge hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i podsjetio na cijenu slobode i sigurnosti koju danas uživamo. Njihova uloga u stvaranju moderne Hrvatske vojske i hrvatske države ostaje ključna.

Jedna od tema konferencije bilo je ponovno uvođenje obveznog vojnog osposobljavanja. Ministar Anušić naglasio je kako su Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske spremni za temeljno vojno osposobljavanje. Modeli njegova služenja su razrađeni, a o detaljima će pravodobno biti informirani predsjednik Vlade RH, Predsjednik RH, Hrvatski sabor i hrvatska javnost. U kontekstu povećanja naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje, ministar je također komentirao civilno služenje i priziv savjesti. Uključivanje lokalne i regionalne samouprave, Civilne zaštite, MUP-a i Oružanih snaga u civilno služenje dodatno će doprinijeti sigurnosti i zaštiti Republike Hrvatske.

Izvor: MORH Foto: MORH/ F. Klen

Odgovori