Sabor: Pitanje molitelja podijelilo je saborske zastupnike

Nove obavijesti Politika Vijesti

ZAGREB, 18. lipnja 2024. (Hina) – Pitanje molitelja, koji se svake prve subote u mjesecu, okupljaju na gradskim trgovima, podijelilo je u utorak saborske zastupnike koji su raspravili Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu.

Iluzorno je raspravljati o novim direktivama sve dok se ‘klečavce’ ne ukloni s naših trgova i ne zabrane im takva okupljanja“, kazala je Dalija Orešković (DOSIP), prozivajući državu da je zakazala.  „Ako je ustavno načelo ravnopravnost žena i muškaraca, onda je neprihvatljivo da netko moli da žene budu podređene duhovnom autoritetu”, naglasila je.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić odgovorila joj je da njen Ured ne može reagirati dok ne dođe do poziva na mržnju i nasilje.

Vi, koji pozivate na toleranciju, budite tolerantni prema onima koji imaju drugačije stavove, poručila je oporbenim kolegicama DP-ova Ivana Mujkić, navodeći da molitelji nikoga ne tjeraju da kleči s njima.  Svatko, kazala je, ima svoja uvjerenja, netko je vjernik, netko nije, vjernici mole za različite nakane, no tko je taj tko smije propitivati ispravnost nečije molitvene nakane’, upitala je Mujkić.

Na tvrdnju Arsena Bauka (SDP) kako bi se trebala pridružiti prosvjedu protiv molitelja, a ne samo slati priopćenje, Ljubičić je kazala da njen Ured, kao neovisna institucija, ne sudjeluje u javnim prosvjedima, već to prepušta organizacijama civilnog društva.

Mostovim zastupnicima zasmetao je pravobraniteljičin stav o položaju transrodnih osoba u sportu.

Grmoja pravobraniteljici: Mislio sam da je vaš stav u vezi sa zdravom pameti i biologijom

Pravobraniteljica kaže da o tome nema svoj stav, nego ga čeka na temelju stava međunarodnih organizacija. To je skandalozno, mislio sam da je vaš stav u vezi sa zdravom pameti i biologijom, kazao joj je Nikola Grmoja, dodavši da nitko ne podržava da se muškarci, koji se izjašnjavaju kao žene, natječu u sportu sa ženama.

S jedne strane morate voditi računa o tome da tim osobama moraju biti dostupne sportske aktivnosti i sudjelovanje na natjecanjima, a s druge strane o njihovim biološkim karakteristikama koje mogu ugroziti određenu kategoriju s kojom se natječu. Moje stajalište će biti usklađeno s međunarodnim stajalištem i bit će podupiruće”, odgovorila je Ljubičić.

Izvijestila je da je njen Ured u 2022. radio na 1.564 predmeta, da je najučestalija bila diskriminacija temeljem spola, a da su u tome žene bile oštećene u 72,4 posto slučajeva. Najveći broj pritužbi odnosio se na područje socijalne sigurnosti, zapošljavanja i rada te uprave.

Govoreći o skloništima za potporu žrtvama nasilja, Ljubičić je pohvalila Vladu zbog značajnih iskoraka u tom smjeru. “Imamo pokrivenost svih županija, ali moramo raditi na unaprjeđivanju standarda te se i lokalna zajednica mora uključiti”, rekla je na pitanje HDZ-ova Nikole Mažara.
 

(Hina)

Odgovori