Pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, 15. travnja 2024., u Bogdanovcima su započela terenska istraživanja u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, na temelju saznanja zaprimljenih od Ministarstva unutarnjih poslova.

Provedbom terenskih istraživanja pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe iz razdoblja Domovinskoga rata. Ti ostaci će, radi daljnje obrade i identifikacije, biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, nastavlja s provedbom istraživanja na svim lokacijama za koje prikupljena saznanja ukažu da su moguća mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskoga rata.

Uz aktivnosti na području Bogdanovaca, u tijeku su i aktivnosti na lokalitetima „Petrovačka dola“ kod Vukovara i Bobota, smetlište, gdje postoji osnovana sumnja da postoji grobnica sa posmrtnim ostacima iz razdoblja Domovinskog rata.

Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa. Od tog broja, 500 osoba nalazi se na području Vukovarsko-srijemske županije, a 374 su hrvatski branitelji i civila nasilno odvedeni i nestali na području Vukovara i u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u studenom 1991. godine.

U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija, te je pretraženo više od 900 tisuća metara četvornih terena. Pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica, a identificirane su 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

Vukovarsko-srijemskoj županiji provedeno je sustavno terensko istraživanje na 128 lokacija. Tom prilikom pronađene su tri masovne grobnice (Marinci, Bobota, Šarviz dola), kao i veći broj pojedinačnih grobnica. Iz tih grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci 46 osoba.

Podsjećamo da je 2019. godine stupio na snagu Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, kojim je propisano da je svatko dužan pružiti Ministarstvu ili drugim nadležnim tijelima sve informacije i dokumentaciju kojom raspolaže za rješavanje slučajeva osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa.

Ministarstvo hrvatskih branitelja apelira na sve one koji imaju informacije da ih podijele s nadležnim tijelima.

(MHB)

Odgovori