Australci u Hrvatskoj obilježili “Anzac Day “

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Piše : Dražen Jurmanović

Australsko veleposlanstvo u Hrvatskoj je u četvrtak, 25. travnja 2024. godine, obilježilo Anzac Day na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ovaj dan je važan nacionalni događaj u Australiji i Novom Zelandu, a široko obilježava sve Australce i Novozelanđane “koji su služili i umrli u svim ratovima, sukobima i mirovnim operacijama” te “doprinos i patnju svih onih koji su služili”.  Anzac Day se obilježava 25. travnja svake godine i prvobitno je osmišljen kako bi se odala počast Australskom i Novozelandskom vojnom korpusa (ANZAC) koji su sudjelovali u kampanji na Gallipoljskom poluotoku tijekom Prvog svjetskog rata .

Veleposlanik Australije, Njegova Ekselencija Richard Rodgers, u svom obraćanju povodom Dana Anzaca, spomenuo je dvojicu Anzaca, braću Joea i Toma Starcevicha. Joe je bio ratni zarobljenik, a Tom je za svoju izvanrednu hrabrost i odanost dužnosti nagrađen Viktorijinim križem, najvišim australskim priznanjem za hrabrost iskazanu u ratu.

Izaslanstva Australije i Novog Zelanda položila su vijence na spomeniku palim borcima Prvog svjetskog rata. Strani veleposlanici, atašei za obranu, predstavnici veleposlanstava, dužnosnici hrvatske vlade, hrvatski branitelji i članovi zajednice također su položili ruže kako bi odali počast Anzacima. Dvije učenice Američke međunarodne škole u Zagrebu pročitale su pjesmu “Anzac Day”, dok je viši policajac Paul Robens iz australske federalne policije pročitao pjesmu “In Flanders Fields”.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske također je doprinijelo događaju, dopremivši službenog trubača koji je svirao “Last Post” i “Rouse”.

Duh Anzaca – hrabrost, prijateljstvo i požrtvovnost – dio je australskog nacionalnog identiteta.

Izvor: Facebook/Australian Embassy to Croatia and Kosovo

Odgovori