Proglašena prirodna (elementarna) nepogoda za području Općine Bošnjaci i Grada Županje

Nove obavijesti Vijesti

VINKOVCI, 3. srpnja 2024. – Zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom zamjenik vukovarsko-srijemskog župana koji obnaša dužnost župana Franjo Orešković proglasio je u srijedu prirodnu nepogodu za područje Općine Bošnjaci i Grada Županje iz kojih stižu apeli za pomoći, ponajprije u crijepu.

Iz Općine Bošnjaci, koja je bila najpogođenija nevremenom, mještanima su poručili kako će sva šteta nastala na stambenim i gospodarskim objektima kao i poljoprivrednim kulturama biti popisana, U suradnji s stovarištima građevinskog materijala dogovorit će se izdavanje crijepa, letve i ostalog građevinskog materijala uz potvrdu općine, a ukoliko je netko već naručio građevinski materijal, treba sačuvati račune.

U jakom nevremenu koje je u ponedjeljak navečer zadesilo Vukovarsko-srijemsku županiju najviše je štete prouzročeno na području grada Županje i obližnje općine Bošnjaci gdje je tuča nanijela velike štete na stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednim kulturama. Posebice su velike štete u Bošnjacima gdje su, po riječima načelnika Andrije Juzbašića, angažirane brojne službe na što hitnijoj sanaciji šteta.

U ovom trenutku prioritet su nam stambeni objekti, da ljudima pokrijemo razbijene krovove kako bi imali siguran krov nad glavom”, kazao je Juzbašić dodajući kako u mjestu nema obiteljske kuće koja nema oštećenja bilo da je riječ o stradalom krovu ili oštećenoj fasadi. Angažirane su i dvije bespilotne letjelice koje snimaju stanje objekata iz zraka kako bi se šteta i na taj način dokumentirala i pomoglo u njezinoj sanaciji.

Ljudi nam se javljaju sa svih strana i zahvalni smo svima jer se opet pokazalo kako smo kada je najpotrebnije najjedinstveniji”, poručio je Juzbašić dodajući kako su se nakon nevremena “podigle” sve službe, od županijskih do državnih te su odmah pokrenute aktivnosti na otklanjanju šteta koje su, samo na stambenim objektima, procijenjene na oko pet milijuna eura. 

Još uvijek ne postoje podaci o broju uništenih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, no štete u poljoprivredi su itekako velike. Za kukuruz vjerujemo da će se prvi oporaviti, s obzirom na zrno, soja izgleda jako loše. Štete u općini Bošnjaci su po prvi put „zadovoljile“ sve tri osnove za proglašenje prirodne nepogode – smanjeni urod, uništena imovina, smanjeni prihod, izravne štete su veće od 20% u odnosu na izvorni prihod jedinica lokalne samouprave. Ovo je prva situacija koja se dogodila da su sve tri osnove zapravo „zadovoljene“ za proglašenje prirodne nepogode. Grad Županja je zatražio proglašenje prirodne nepogode isključivo na imovini. Izlaskom na teren, štete su od 80 do 100 posto“rekla je pročelnica još jednom apeliravši na sve poljoprivrednika da osiguraju svoje usjeve, pa i stambene objekte, jer gledajući prošlu pa i ovu godinu, može se očekivati da će vremenskih neprilika biti sve više.

(Hina/ Vukovarsko-srijemska županija)

Odgovori