Predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio veliku zabrinutost radi preuzimanja DORH-a od strane Ivana Turudića

Nove obavijesti

U današnjem priopćenju, predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog događaja koji su doveli do preuzimanja vođenja Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) od strane Ivana Turudića. Milanović ističe da je Republika Hrvatska ostala bez još jedne neovisne institucije, a razlozi za to su duboko politički i potkopavaju temelje pravosudnog sustava.

Prema Milanovićevim riječima, imenovanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika suprotno je ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela. Turudić je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskost i privrženost HDZ-u, što Milanović smatra neprihvatljivim za osobu koja bi trebala voditi ključnu instituciju kaznenog progona u zemlji.

Dodatno, Milanović upozorava na Lex AP, zakon koji je donesen kako bi spriječio objavu informacija o istragama i kaznio one koji te informacije javno objave. Cilj Lex AP-a, prema Milanoviću, nije samo ograničiti javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona, već omogućiti Turudiću da samostalno odlučuje koga će progoniti, a koga neće. Ovaj zakon, prema Milanoviću, označava mračno razdoblje jednopartijske kontrole u hrvatskom pravosuđu.

Predsjednik Republike Hrvatske jasno ističe da nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla opravdati imenovanje Ivana Turudića. Neovisne i samostalne institucije, uključujući DORH, moraju biti imperativ političkog djelovanja svih koji žele dobro Republici Hrvatskoj.

Milanović zaključuje da je danas važnije nego ikad braniti institucije hrvatske države od političke samovolje i korupcije.

Foto: Ilustracija

Odgovori